Nemsokára ingyen FIFA-zhatunk?

Peter Moore, az Electronic Arts elnöke beszélt a Kotakunak, hogy szerint hogyan fog működni a jövőben a videojáték-kereskedelem. Legutóbb Frank Gibeu véleményét közöltük, most a cég első emberének az álláspontját is megosztjuk, ami kicsit eltér a korábban vázolttól.
News PeterMoore 185x185Peter Moore korábban dolgozott a Segánál, a Microsoftnál, majd 2007-ben csatlakozott az Electronic Artshoz, ahol a sport részlegért, többek közt a FIFA-ért volt felelős, majd tavaly augusztusban kinevezték a cég COO-jának, amivel gyakorlatilag ő lett az EA első embere. Az 55 éves britt hosszú évek óta vezető szerepet tölt be a videojáték piacon, így a véleményét mindenképp érdemes komolyan vennünk.

>Moore szerint egy forradalom megy végbe a szegmensben, ugyan a konzolok megmaradnak elsődleges hardvernek, de az okostelefonok előretörése és a PC-k reneszánsza miatt, mindeképp átalakul a piac és tartani kel vele a lépést.

Minden bizonnyal közületek elég sokan rendelkeznek akár iOS-es, akár Androidos okostelefonnal és találkoztatok már azzal a jelenséggel, hogy megvesztek egy játékot ingyen, tudjátok használni, de ha tényleg élvezni is akarjátok, akkor a játékon belül kell fizetni.
Ez nem a reform miatt alakult ki a cégeknél, hanem így játszák ki az App Store részesedését, olcsón adják, viszont utólag direktben kell vásárolni a fejlesztőtől.

Moore is ebben látja a jövőt és véleménye szerint 5-10 év múlva senki nem fog videojátékot vásárolni, mindenki letölti és ami kell neki belőle azt megveszi.

A konzolos játékok esetében véleménye szerint megmarad a 60 dolláros ár, de lesz aki kifizeti az egészet, lesz aki csak pár centet és lesz, aki semmit sem fizet.

Hogy mit jelenthet ez a FIFA esetében? Azt, hogy letöltjük a játékot a Originről, Marketplaceről, PS Storeból, App Storeból, stb. és valószínűleg tudunk barátságos meccseket játszani, mint a demóban. De, ahhoz, hogy karrier módot játszhassunk, vagy online mérhessük össze a tudásunkat már meg kell vásárolnunk a jogosultságot ezekhez. Természetesen tovább lehet bontani ezeket ligákra-csapatokra, Ultumate Teamre, Virtual Prora, stb. kész koncepció még nincs erről a birtokunkban, azonban a vizió mindenképp érdekesnek tűnik.