Mi a helyzet a licenszekkel?

Minden egyes új FIFA megjelenése előtt nem csak a várható újítások mozgatják meg a közösség fantáziáját, hanem az új bajnokságok, válogatottak is. Ennek a kérdéskörnek igyekszünk most egy kicsit utánajárni.

Figyelem! A cikkben található tippekre semmilyen forrásból nem kaptunk és nem is kértünk megerősítést, pusztán a helyzet alapján próbálunk következtetni.

Mindenek előtt fontos leszögezni azt, amit már többször is hangoztattunk, hogy egyes bajnokságok, válogatottak licenszelésének semmi köze ahhoz, hogy milyen az adott ország labdarúgásának szinvonala. Ez pusztán üzleti kérdés, lévén, hogy az Electronic Arts egy profitorientált vállalat. Ezt a modellt nem is rejtik véka alá, éppen a hetekben az Euro 2012 licenszelése kapcsán (53 csapatból 29 licenszelt) szólaltak meg ezügyben.

 „[…] A csapatok és ligák licenszelése egy üzleti döntés, ami a piaci méreteken valamint felméréseken alapul, és ezek alapján nem tudunk minden futballszövetséggel megállapodást kötni, hogy a válogatottuk benne legyen a játékban.”

Jelen esetben az lenne az optimális, hogyha rendelkeznénk minden országból, ha nem is pontos, de körülbelüli eladott darabszámokkal. Nagyobb országoknál nyilvánosságra szokták ezeket hozni minden héten, de velük nem érdemes most foglalkozni, hiszen amúgyis teljes támogatást kapnak. A legtöbb országban viszont, beleértve Magyarországot is természetesen, ez egyszerűen nem divat, a cégek üzleti titokként kezelik a darabszámokat. Így csak becslésekre tudnánk hagyatkozni, azonban ettől most eltekintünk, hogy gondolatmenetünk azért minél stabilabb lábakon álljon.

Ugyanakkor van nekünk egy Alkotóközpontunk, amire támaszkodhatunk, lévén, hogy azt csak eredeti játékkal rendelkezők tudják használni.

phoca thumb l 249316 228883050461158 199573603392103 1153943 5880843 n

A népszerű webes felületre ha belépünk, ránézünk a „tabellára”, akkor a következő kép tárul elénk:
Első helyen a szaudi liga áll 16.610 db letöltéssel, egy-egy szaudi ligáé az ötödik és a hatodik hely is, de a TOP20-ba befért ezeken kívül még három, ennek a hat megoldásnak az összletöltése pedig majdnem eléri a 40.000-et. Elég figyelemre méltó adat és bizton állíthatjuk, hogy toronymagasan vezetik a letöltési top-listát.
Ha hozzávesszük ezt az adatot, azokhoz a tényekhez, hogy tavaly teljes arab nyelvi támogatást kapott a FIFA, ami után nagy volt a felháborodás, hogy a liga nem került bele a játékba, valamint, hogy az idei FIWC döntőjét az arab világba viszik, ha sikereült megállapodni a szaudi szövetséggel, akkor egy szaudi ligával mindenbizonnyal gazdagabbak leszünk.

Második helyen 12.271 letöltéssel a török pontvadászat szerepel. Ennek a változatnak számottevő alteregója nincs. A török liga mellett az áll, hogy tavaly a szövetség akkori elnöke felbontotta, vagy nem újította meg, erről megoszlanak a vélemények, a szerződést az Electronic Artsszal, így kikerült a játékból. Azonban most már új elnökük van, így ha az EA is szeretné, akkor jó eséllyel újra láthatjuk őket a ligaválasztásnál.

A dobogóra felfért még az argentín liga 8.714 letöltéssel, másik, számottevő változata neki sincs. Velük kapcsolatban komoly kételyeink vannak, ugyanis a globális FIFA közösség időtlen idők óta szeretné első helyen, hogy az argentínok belekerüljenek a játékba, de ezek az óhajok valahogy mindig süket fülekre találnak. Két lehetősége is lenne a játékkiadónak, az egyik, hogy megállapodik a szövetséggel és akkor egy füst alatt letudja a tárgyalásokat, vagy külün-külön mind a húsz csapattal tárgyalóasztalhoz ül és megpróbál velük dűlőre jutni. Minekután ez eddig nem sikerült, pedig nem csak az argentínok szeretnék, valószínűleg idén is kimaradnak.

Tisztában vagyunk azzal, hogy számotokra a legfontosabb kérdés a magyar bajnokság helyzete. Abban maximálisan biztosak lehetünk, hogy ez a kérdés egyelőre nem aktuális. Ugyan a SzilardK’s OTP Bank Liga nem teljesít rosszul a helyzethez képest, 21. helyen áll és közel van az 1000 letöltéshez, de ez még biztosan nem kelti fel a kanadaiak figyelmét. Mi is, kiváltképp Szilárd nagyon örülünk neki, hogy ilyen sokan érdeklődnek a magyar bajnokság iránt. Csak bíztatni tudunk mindenkit, hogy vegye meg a játékot, vetesse meg a barátaival is és töltse le a kiegészítést (ami elérhető lesz a FIFA 13-hoz is, ha a Creation Centre is úgy akarja), hátha fel tudjuk hívni magunkra újra a figyelmet valami pozitívval.