Hogy vásárolhatunk a jövőben?

Az Euro 2012 DLC-ként való megjelenése még csak sejttette, hogy az Electronic Arts próbálgatja a digitális terjesztést, az E3-on nagyon erőteljesen reklámozta az Origin Storet, ahol megvásárolhatjuk a játékokat digitális formában. Most viszont a cég egyik elnöke fejtette ki a GamesIndrusty Internationalnek a víziót.

Frank Gibeau szerint hamarosan teljes mértékben átállnak a digitális terjesztésre, az Originen történő vásárlások száma egyre nagyobb és szeretnék ebbe az irányba mozdítani a rajongókat. Ez sokkal kényelmesebb megoldást kínál a vásárláshoz, sokkal jobb szolgáltatásokat és személyesebb a kapcsolat a cég és a játékos közt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a viszonteladók boltjaiból nem tűnnek el az EA logós játékok – egyelőre. Aki szeretné, továbbra is megveheti, de a különböző streaming és cloud szolgáltatások terjedését látva elkerülhetetlen, hogy ez a pillanat is be fog következni, nekik pedig haladni kell a fejlődéssel.

origin screenshot 20120607131107 2 normalA nyugati országok piacát ez annyira nem érinti, mára igen nagy kultúrája van az internetes vásárlásoknak és a modern, számítógéppel történő életünket irányító cégek mindegyikének van már valamilyen App Storeja és ösztönzik a felhasználókat, hogy ott vásároljanak. Magyarországon egyelőre ez a kultúra még nincs jelen, ugyan a mobiltelefonokra egyre többen vásárolnak alkalmazásokat, hisz csak interneten keresztül működik, viszont a gaming szegmensben továbbra is a viszonteladóknál történő vásárlás a jellemző.

Ebbe közrejátszik az is, hogy sokan féltik a bankkártya adataikat, illetve, hogy itthon jóval olcsóbb megvenni a játékot valamelyik üzletben, mint digitális formában. Ha például a FIFA 12-t nézzük, ami az Originen 50 eurót kérnek el érte a kezdetektől fogva, amiről csak néhány időszakos akció miatt mozdul el, ami jelenlegi árfolyamon több, mint 14000 forint. Magyarországon ennek az árnak a töredékét kell kicsengetni a boltban, 7-8 ezer forintért a kezdetektől fogva a mienk lehetett a hivatalos eladóktól.

Amennyiben Gibeunak igaza lesz, és ez a valószínű, abban, hogy vészesen közeledik az az időszak, amikor csak digitális formában vásárolhatunk, akkor pedig nekünk sokkal mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni 1-1 FIFA megjelnésekor, mint eddig.