FIFA 14: Újabb mobil információk

Fizikai gamepad, online mérkőzések, ezekről rántotta le a leplet a FIFA 14 mobil veziójáért felelős vezető producere Dan Reodorescu.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy mobilokra egy új irányítási rendszert találtak ki, ami megkönnyíti mind a hardcore, de kiváltképp a casual játékosok életét. Ezúttal azonban talán az előbbiek kerültek előtérbe, akik konzoljaikon és számítógépeiken már megszokták a gamepadeket és nem szeretnék se gesztusokkal, se az ergonómiailag katasztrofális virtuális joystickkal irányítani a játékot.

Nem biztos, hogy tudjátok, de a június elején tartott WWDC-n az Apple bejelentette az iOS7 egyik újdonságaként, hogy támogatja a külső ún. „MFi” (Made for iPhone/iPod/iPad) játékvezérlőket. A játék producere pedig megosztotta a DigitalSpy magazinnal, hogy ők is tervezik ezt bevezetni az iOS7 megjelenése után a FIFA 14-ben. Azonban mivel egyelőre semmit nem tudni ezeknek az eszközöknek a tulajdonságairól, csupán rajta van a listájukon, amint megjelennek az új operációs rendszerrel együtt, ráfekszenek az ügyre. A kontollerrel történő irányítást, amennyiben a gyártók is úgy gondolják, elérhetővé teszik Androidra is.

Ez talán megteremti a lehetőségét végre, hogyha nincs konzolunk és a TV készülékünkön szeretnénk FIFA-zni, ha nem is ugyanazt az élményt kapjuk vissza közel sem, mint egy next-gen konzolon, vagy a számítógépünkön, de az AppleTV segítségével egész élvezetesen lehet majd játszani.

Dan említést tett az online játékról is, ez kizárólag iOS eszközökön lesz elérhető, valószínűsíthetjük, hogy a FIFA 13 estén megismert módon, miszerint mindegy, hogy iPhonenal, iPoddal, vagy iPaddel játszunk, tudunk egymás ellen küzdeni. Indoklást is adott a producer, miszerint Androidra miért nem lesz elérhető. Ennek oka a rendszer kuszasága, a kiszolgálandó eszközök sokrétűsége.

További érdekesség a mobil platformok és az EA kapcsolatáról, hogy a napokban kiadott pénzügyi jelentés szerint az eladási számokat figyelembe véve az AppStore az EA legnagyobb értékesítő partnere. Ez azt is jelenti, hogy az iOS-re, de az összes mobil platformra is még jobban ráfekszenek a későbbiekben, mert hatalmas piacot jelent számukra.