FIFA 14 mobil: Az első benyomások

Tegnap ahogy megjelent a játék el is kezdtük nyüstölni a FIFA 14-et. Előre szeretnénk leszögezni, hogy a tesztek alatt csak iOS eszközökkel próbáltuk ki a sorozat következő darabját, egy iPhone 5, iPad mini és egy negyedik generációs iPad volt a segítségünkre. Így az Androidos változatról egyelőre nem tudunk véleményt formálni, de nagy különbségek nem lehetnek. 

Kezdjük rögtön az elején vagyis, hogy a FIFA 14-et ingyen tudjuk letölteni az App Storeból a korábbi 4,5 euró helyett. Az EA már nagyon régóta mondja, hogy ez a jövő és mobilokon idén már át is állt erre az üzleti modellre, ami sokkal sikeresebb számukra. Természetesen, hogy a kiadónak is megérje, bizonyos korlátozásokat kapunk, amiket csak pénzért lehet aktiválni.
Előzetesen mi arra számítottunk, hogy 0,89 euróért tudunk aktiválni 1-1 játékmódot és kedvezményesen az összeset, alapból pedig játszhatunk a Kezdőrúgással és az Ultimate Teammel. Az EA-nél nem így döntöttek és több, mint érdekes elgondolás után úgy határoztak, hogy fizetőssé teszik az offline játékot, vagyis a Kezdőrúgást, Menedzser és Torna módot, ezeket 4,5 euróért aktiválhatjuk – ennyibe került egyébként teljes áron tavaly a FIFA 13.
Ingyen elérhetjük az Ultimate Teamet, játszhatunk Online (iOS) ismeretlenekkel vagy barátainkkal és megkapjuk az EASFC MatchDay funkciót. Szerencsére offline is tudunk kicsit ügyeskedni, gyakorolhatjuk a büntetőrúgásokat, illetve minden héten lejátszhatjuk a „hét mérkőzéseit”.

Lényeges grafikai és játmenetbeli újítást nem kaptunk a FIFA 13-hoz képest. Egyetlen szembetűnő dolog, hogy konzolos/PC-s FIFA 14 menü itt is feltűnik és ismét bebizonyosodik, hogy a csempés elrendezés igazándiból érintőképernyőn vezérelhető. Kényelmes, átlátható és biztos oda kattintunk, ahova szeretnénk. Élsimítás fényképek készítése után a monitorunkon látszik, hogy nincs, azonban a retina kijelző mellett erre nincs is szükség, játék közben ez nem tűnik fel.

A legnagyobb újítás egyben a legmegosztóbb is a közösségen belül. Ez pedig nem más, mint az új irányítás. Egyeseknek nagyon bejön, másoknak nagyon nem. Mi úgy érezzük, hogy a gesztus-vezérelt irányítási módot nem a mobiltelefonokra találták ki. A képernyő egyszerűen kicsi hozzá. Ezért elővettünk egy iPadet, amin a korábbi verziók nem csak azért voltak irányíthatatlanok, mert nem éreztük, hogy mikor hova kell nyúlni, hanem ezt tetézve még kényelmetlen is volt kézben tartani. A 10”-os 4:3-as képarány nagyon jól vizsgázott az új irányítási móddal, egyértelműen ez az a méret, amire ezt kitalálták. Nem véletlenül készült el Androidra is a táblagépre optimalizált változat.
A 8”-os iPad mininél éreztünk egy határt, ahol még kényelmesen tudtuk irányítani így a FIFA 14-et. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a hatalmas tepsiken, vagy divatos nevükön phableteken még élvezhetőbb, mint a klasszikus irányítás.
Az új rendszer egyébként meglehetősen jól működik, egyedül ha lőni akarunk, akkor kell résen lenni, ha nem egy határozott mozdulatta húzzuk el az ujjunkat, akkor bizony a játékos követi az ujjunk hegyét lövés helyett.
Szerencsére nem kötik az ebet a karóhoz és akarnak mindenáron rávenni minket, hogy így irányítsuk a játékot. Ki tudjuk választani, hogy az ujjunkkal, vagy pedig „gombokkal” szeretnénk játszani a FIFA-val.
A játékélményen valószínűleg az iPhonehoz megjelenő játékvezérlők jelentősen fognak javítani. Egy MFi Game Controller és egy AppleTV segítségével egy új platformot nyithat telefonunk a nappaliban.

Az Online játékban továbbra is hiányzik az az opció, ami pár éve elérhető konzolokon vagyis, hogy a véletlenszerű sorsoláskor a rendszer figyelembe veszi azt is, hogy milyen szintű az ellenfél csapata. Személy szerint a Panathinaikosszal játszok és folyamatosan kapom a Real Madrid, Barcelona kettőst ellenfélnek. Ha gyengébb az ellenfél, akkor van esély nyerni, ha picit is jobb, vagy kb. egy szinten vagyunk játéktudásban, a spanyolok támadósora simán átgyalogol a PAO védelmén. Remélhetőleg ezt fejlesztik ha idén nem is, de a FIFA 15-ben már mindenképp. Hatalmas piac ez az EA-nek (legjövedelmezőbb platformja!) és jó lenne, ha mindneki a számára szimpatikus csapatokkal is tudná élvezni az online küzdelmeket.

Összességében minden okostelefonnal vagy táblagéppel rendelkező FIFA-fejnek javasoljuk a játék letöltését. Ha esetleg nem vagyunk gépünk közelében, de elkap a FIFA-láz, akkor jól esik a zsebből vagy táskából előkapni az eszközt és egy kicsit játszani kedvenc videojátékunkkal.

iOS platformon továbbra is tervezzük az online bajnokság megrendezését. Ha van megfelelő eszközöd és ki szeretnéd próbálni magad mobilon is, akkor csatlakozz a Facebookon az iOS FIFA Játékosok táborához. Részletek hamarosan! Addig is csatlakozzatok itt:

iOS FIFA Játékosok (facebook)