FIFA 14: Freemium?

Az előző cikkünkben is hivatkoztunk már Peter Moore véleményére és illik most is az EA ügyvezető-igazgatójával kezdeni. Az ominózus júliusi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a videojátékok jövője a free-to-play, vagy mai bevett nevén freemium üzleti modellen fog alapulni.

Akkor a cikk végén felvázoltuk, hogy a FIFA esetében ez mit is jelenthet, most viszont úgy néz ki, hogy az EA megkezdi az átállást a feemiumra, így ősszel akár megtudhatjuk körülbelül azt is, hogy a jövőben miért és mennyit kell fizetnünk a nagy gépeken.

Első körben a legkézenfekvőbb területen, a mobil piacon jön el a változás, ahol csak digitálisan tudják terjeszteni a játékaikat. Erről beszélt a Gameindustry Internationalnek az EA egyik alelnöke, a Mobile részleg vezetője Nick Earl.

A legutóbb megjelent nagy sikerű játékuk (Real Racing 3) kapcsán elég nagy számban lázongtak a felhasználók, hogy élvezhetetlenné tették, ők szívesebben kifizetnék a teljes árat, de ne kelljen várniuk például az alkatrészek megérkezésére. Ezzel kapcsolatban Nick Earl a következő megállapításra jutott:

Azt látjuk, hogy az emberek szeretik ezt a modellt, habár van egy hangos kisebbség, akiknek nem tetszik, de végül a számok azt mutatják, hogy ők is és mások is jobb megoldásnak tartják a freemiumot.

Elmondta azt is, hogy próbálják megtalálni a megfelelő egyensúlyt az üzlet és a felhasználók közt, de be kell látni, hogy nem tudják minden ember igényét tökéletesen kielégíteni. Végül arra jutottak, hogy ráfókuszálnak a freemium modellre és Nick elmondása szerint idén nincs tervbe véve premium (teljesárú) játék.

Mivel a FIFA 13 mai napig az egyik legnépszerűbb alkamazásuk a mobilos szegmensben is, elég nagy badarság lenne részükről, ha a FIFA 14-et nem hoznák ki mobilra. Amit az elmondottak alapján ingyenesen tudunk majd letölteni az App Storeból, de hogy milyen egyéb funkciókért kell majd fizetnünk, az valószínűleg csak ősszel fog kiderülni.