FIFA 14: Csapattárs-intelligencia

Az elmúlt két évben előbb a védekezés fejlődött, majd tavaly a támadás, idén mind a támadó, mind a védekező oldalon javítottak, méghozzá csapattársaink intelligenciáját turbózták fel a FIFA 14-ben.


A FIFA 14-ben debütáló Teammate Intelligence (Csapattárs-intelligencia) alapvető célja, hogy ne csak a különböző mozdulatok és fizikai tulajdonságok hasonlítsanak a valódi játékra, hanem a játékosok gondolkodás módja is, akár támadnak, akár védekeznek.

Amennyiben támadunk, sokkal gólratörőbben fognak mozogni a csapattársaink, igyekeznek úgy helyezkedni, hogy helyet csináljanak nekünk, illetve, hogy őket tudjuk helyzetbe hozni. A csatárok folyamatosan figyelni fogják a védők mozgását is, elkerülve azt a kellemetlen szituációt, hogy az asszisztens les okán lengethesse zászlaját. Centerünk támadó oldalon fog védőt játszani, miután pozíciót fogott átadhatjuk neki a labdát, hogy ráfordulásból lőhessen, de a pozíciófogással minket is lövőhelyzetbe hozhat.

Átnyergelve a védekező oldalra, itt is érdkes újdonságokra számíthatunk. A FIFA 14-ben már nem eszetlenül fognak futkorászni a védők, figyelni fogják a környezetüket, hogy hol lehet rájuk a legnagyobb szükség, akár üresen maradt egy terület, akár valamelyik támadó játékosra kell nyomást gyakorolni, maguktól fognak rámozdulni a játékosok. Az új döntéshozatali rendszer segítségével sokkal hatékonyabban tudjuk megállítani az ellenfél legveszélyesebb játékosát. Ráadásul amennyiben a mérkőzés előtt megadjuk magunk ezeket a támadókat, akár már a középpályán sokkal jobban rájuk szállhatunk, így rövid passzokból kell felépíteniük az akciókat, amikből könnyedén megszerezhetjük a labdát.
Újdonság a védekező oldalon továbbá az is, hogy amennyiben olyan szituációba kerülünk, hogy időt kell húznunk, például vezetünk a meccs vége felé, játékosaink ezt is felismerik és az ismert módszerrel igyekeznek a támadók elől elzárni a labdát, hogy gurulhasson egy kicsit.