Urald az utcákat!

A tegnapi Gamescom EA konferencia egy nem várt meglepetéssel kezdődött a focirajongók számára. Pár másodperc után kiderült, ez bizony nem FIFA 12, hanem annál valami sokkal izgalmasabb lesz! Az is lett: jön a FIFA Street 4!

Nincs gyepszőnyeg, nincs kapu, nincs bíró – mégis foci. Bizony, a kispályák, a grundok és az utcák vizeire evezünk 2012-ben a legújabb FIFA Street játékkal. A sorozat korábban már három résszel örvendeztette meg a labdarúgás rajongóit, melyek közül egyedül a harmadik lógott ki a sorból. A készítők elképzelése, miszerint a játékosok, mintegy “szupererőkkel” felvértezett képregényhősökként voltak ábrázolva komoly kudarcot jelentett az Electronic Arts és a fejlesztő EA BIG számára 2008-ban.


Most 2011-ben újra elkezdték a munkát, átgondolva az eddig megtett utat és egy teljesen új fejlesztőgárda ült a befuttatott cím mögé. A játék készítőit ezúttal a cég kanadai központjában találhatjuk, szoros együttműködésben a „hagyományos” FIFA-sorozat alkotóival. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy más irányt vesz a játék fejlesztése a harmadik epizódban tapasztalttal szemben. Ami még megjegyzendő, az az, hogy az EA BIG nem egy sportjáték fejlesztő volt – ők az extrémségre és arra mentek, hogy a játékosoknak tátva maradjon a szája. Most már viszont várhatjuk az igazi sportélményt is!

A FIFA Street 4 megkapja a FIFA 12 gameplay motorját (méghozzá nem is csak az alapját, hiszen a player impact engine és a precision dribbling system is beköltözik játékmenetbe), ami már alapból elég biztosíték, ahhoz, hogy jó játékot kapjunk a vancouveri srácoktól. Ahogyan Gary Paterson, a játék kreatív csapatának főnöke elmondta, ugyanazt a minőséget képviseli majd, mint a megszokott 11v11 FIFA-k – ez pedig igen jó ajánlólevél. De itt nem áll meg az előnyök felsorolása: a fiúk egy új labdakezelési rendszert dolgoztak ki, direkt az utcai focihoz, így téve még valóságosabbá az élményt. És akkor még a cselek, trükkök számának megduplázásáról még nem is beszéltünk!

2011-ben talán az sem ér minket meglepetésként, hogy különböző közösségi szájtokhoz kapcsolódó tartalmakkal készülnek a készítők, így hozzánk még közelebbivé téve az érzést, hogy részesei vagyunk a monitorunkon zajló „utcai háborúnak”. Sőt, az EA Sports Football Clubbal is összekötik a FIFA Streetet, így – ahogyan Andrew Wilson említette – egy percet se vesztegetünk el felesleges játékkal, minden eredményünket felvési a rendszer a FIFA 12-vel is használt profilunkba.

Az FS4 világszerte 35 különböző tájra kalauzol el minket Xbox360 és PlayStation3 konzolunkon, amiben külön érdekes, hogy valóban a Föld más-más részeire utaztak el a fejlesztők, hogy felmérjék, mi más az utcai fociban Rio de Janeiróban vagy éppen Londonban. A hírek szerint 2012 márciusában – de annyi biztos, hogy a következő év első felében – számíthatunk a játékra. Amint tudunk, tájékoztatunk titeket a további információkról!