Sztárok kontrollerrel a kézben

A FIFA-sorozat egyik legnagyobb húzóereje a több száz licenszelt klub és a több ezer valós játékos, akiket kupákon és bajnokságokon keresztül irányíthatunk, a végső célig. A legtöbben egyetértenek azzal, hogy jobb egy létező játékost, egy súllyal bíró nevet irányítani, mint egy fiktív karaktert, hiszen így még életszerűbb a győzelem (akkor is, ha a negyed osztályos Southend nyeri meg az Európa-ligát).

A játékban szereplő játékosok száma évről-évre növekszik, így egyre kikerülhetetlenebbé válik a következő szituáció: a profi futballista (a példában már szerepelt a Southend, tehát vegyük megint őket), Kevan Hurst hazatér a csapat meccséről, lehuppan a konzol vagy a gépe elé és elindítja kedvenc futball-szimulátorát, ahol épp a saját csapatát irányítja, vagy saját magát igazolja át egy nagyobb klubhoz. Persze, ez hasonló élmény lehet, mint amikor valaki saját avatarját készíti el a játékban, itt azonban ott van az az érzés, hogy „ő már alapból a játékban van”. A klubok persze érzik ebben a marketing lehetőséget.

 

 

Az utóbbi években az EA több klubbal is kötött szerződést, akár a reklámok terén (FIFA 13-as reklámtáblák), akár a játékban megjelenő exkluzív tartalmak terén (emlékszünk még, a Manchester Citynek is volt egy hasonló szerződése). Ezeknek a kluboknak a száma is, értelemszerűen, növekszik. Megpróbálják a lehető legtöbb drukkert a játék, főképp a saját csapatuk elé/irányításához vonzani. Hogy kerülnek mégis képbe a játékosok? Gyakran láthatunk az EA csatornáján olyan eseményeket, ahol megjelenik egy pár kezdő vagy cserejátékos az adott klubból és egy sajtótájékoztató keretében játszik a játékkal. Ez alapvetően reklámfogás, azonban mégis feltűnhet az, hogy mennyire kibújik belőlük a FIFA-játékos és háttérbe szorul a futballista. Sok játékos nyilatkozta már le, hogy „otthon is gyakran vagyok a pályán”. Készült már interjú Wayne Rooneyval is, aki boldogan ecsetelte, hogy hogyan szokta összeállítani az aktuális csapatát és kiket szokott maga mellé/mögé igazolni a csapatba.

Nem konkrét példa, de a komolyabb csapatok nagy részéhez, ha ellátogatnak a sportcsatornák stábjai, akkor az edzőközpontok 99.9%-ában megtalálható egy, vagy több konzol, ahol a srácok a legnépszerűbb futball-szimulátort szokták nyúzni. Az EA korábban publikált videókat a fentebb említett sajtóeseményekről, ahol láthatjuk, hogy a Manchester City vagy épp az Arsenal focistái hogyan szórakoznak játék közben, akár egy átlag játékos. Egy kérdés még a végére. Ti, melyik nagyon focistával mérnétek össze a tudásotokat a virtuális pályán?