Portré: Tanár úr kérem!

“Tanár úrnak jelentem, az osztály létszáma 24, hiányzik Petróczi “Redwing” Donát tanár úr. A WCG-n bünteti a népet!” Akár így is kezdődhetett volna a történelem óra a Kardos István Általános és Közgazdasági Szakközépiskola történelem óráinak egyikén. A 32 éves német és történelem szakos tanár neve méltán csillog a legnagyobb magyar FIFA játékosok között.

 

Kezdjük is rögtön a bajnoki címekkel. A 2004-es FIFA Interaktív Világbajnokságánának magyarországi selejtezőjén 1. helyezést ért el, amit a 2006-os szezonban sikeresen 198319 204607089567264_100000539232190_712811_3291814_nmegismételt. 2007-ben a hazánkban rendezett World Cyber Games abszolút győztese lett, amivel egészen a Seattle-ben megrendezésre került döntőig menetelt, ahol sikeresen továbbjutott a csoportkörökből. Ilyen erős kezdéssel, szinte természetes, hogy a magyar válogatott színeiben a lipcsei Európai Nemzetek kupáján ezüstérmet szerzett, 2008-ban pedig szintén a dobogón egy bronzérem büszke tulajdonosa lett. Ezen kívül ESL Major Series és ClanBase Nations Cup győztes is csapatban. Külön öröm számunkra, hogy a nemrég megrendezett FIFA Klub-on is gyarapítani tudta aranyérmei hosszú sorát. A mindig higgadtságáról ismert játékost online és offline tornákon a neki kijáró tisztelet övezi. Vitás esetekben nem egy alkalommal állt ki igaza mellett tökéletes határozottsággal, de emellett példás sportszerűséggel az ellenfelével szemben.

 

EuroFIFA: Mikor került először kezeid közé a FIFA?
Redwing: 1994-ben fejeztem be pályafutásomat, mint a Csepel SC igazolt labdarúgója. Akkoriban jelent meg a sorozat első darabja, a FIFA 94, amely nagyon megtetszett, így ezután a virtuális pályákon folytattam a játékot, a foci megmaradt hobbynak.

 

EuroFIFA: Feltudod idézni a legelső hivatalos mérkőzésedet?
Redwing: 2001-ben volt, mikor már rendelkeztem internet hozzáféréssel otthon, méghozzá egy jó kis 56k betárcsázós modemmel☺ Az első FIFA Online Modemligában elindultam, ahol rögtön egy 3:9-es zakóval nyitottam, de a 2. fordulóban már 6:0-ra sikerült nyernem, és innentől szerencsére egyre jobb eredményeket értem el.

 

EuroFIFA: Volt egy olyan pillanat amikor abba szeretted volna hagyni a játékot?
Redwing: Nem. Mindig is azért játszottam, mert élveztem a játékot, és ez így van egészen a mai napig, azzal együtt, hogy elfoglaltságaim miatt ma már csak keveset játszom.

 

EuroFIFA: Hogyan szállsz szembe a tétmérkőzések okozta stresszel?
Redwing: Aki játszott már tétmeccseket fifával, annak nem mondok újat azzal, hogy tud idegesítő lenni a játék☺ Azonban én a nyugodtabb játékosok közé tartozom, de persze néha én is fel tudom húzni magam rajta. Ez egy fontos dolog, hogy ha vki igazán eredményes szeretne lenni, akkor nem szabad bosszankodnia a játékon ill. nem szabad elizgulni sem a meccset. A koncentráció az egyik legfontosabb, a meccsek fejben dőlnek el!

 

EuroFIFA: Mi választja el az amatőr és a profi játékost?
Redwing: Mo-on nem az, h a profi játékosnak csak ez a dolga, és fizetést is kap érte. Inkább a hozzáállásban van különbség, a profi játékos szeretne feljődni, eredményeket elérni, komoly ellenfelek ellen gyakorol, és elindul a nagyobb versenyeken. A profi játékos általában egy csapat tagja, mely sokat tud neki segíteni, és a csapat is számíthat rá.

 

EuroFIFA: Nem furcsa néha sokkal fiatalabbak ellen játszani?
Redwing: Úgy gondolom, hogy ez egy olyan játék, amely kortól független. Ennek ellenére néha előfordul, hogy nagyon kicsikkel kell játszanom, olyankor azért óvatosan játszom. Párszor csinos lányokkal is összefutottam FIWC-n, ellenük még furcsább volt játszani, de kifejezetten élveztem azokat a meccseket:D

 

EuroFIFA: Az a hír járja, hogy egyszer WCG-s pólóban tartottál történelem órát. A diákjaid hogyan fogadták a fifás oldalad? Tudtak róla?
Redwing: Igen, ez igaz, nagyon tetszett nekik a dolog, szurkoltak, h sikerüljön jó eredményt elérnem. Az akkoriban megjelenő Képes Sport egyik számában volt velem egy egész oldalas interjú, amely nagyon népszerű lett az iskolában☺

 

EuroFIFA: Véleményed szerint mi az ami leginkább változott az évek során a professzionális versenyek szempontjából?
Redwing: 2001-től dolgoztunk a magyar fifaközösség létrehozásán, majd azon, hogy nemzetközi szinten is meghatározóak legyünk. Ez pár éven belül sikerült is, egyre nagyobb versenyeken tudtunk elindulni, mint pl. WCG, FIWC, ENC stb. 2006 körül volt a csúcspont, de 2009-től kezdve sajnos egyre csökkent a professzionális versenyek színvonala, mely a gazdasági válsággal függ össze.

 

EuroFIFA: Mekkora lehet a potenciál a mai magyar fiatalokban, hogy folytatni tudják majd évek múlva amit a válogatottal elkezdtetek?
Redwing: A fentebb említettek miatt kevesebb a tehetség, mint korábban, hiszen kevesebben is játszanak. De így is vannak azért tehetségeink, mint pl. a csapatunkból b1g1, akivel szintén készítettetek interjút. Azt az elmúlt évek bizonyították, hogy a magyarok fifában képesek felvenni a versenyt a legjobb külföldi játékosokkal. Ezt várom a jövőben is.

 

EuroFIFA: Mik azok a dolgok, melyekkel gazdagabb lettél a játéknak köszönhetően?
Redwing: Egyrészt sok ismerősre, barátra tettem szert, másrészt külföldiekkel is kapcsolatba kerül az ember, ami nagyon jó dolog, hiszen a különböző nemzetek ezáltal közelebb kerülhetnek egymáshoz. Ezen kívül rengeteg élménnyel lettem gazdagabb, elutazhattam sokfelé: Seattle, Berlin, Hannover, Köln, Lipcse, Amsterdam, és élőben nézhettem meg a 2006-os németországi VB döntőjét. Sosem felejtem el azt sem, mikor rengeteg ember előtt a lipcsei ENC döntőn a válogatottunk tiszteletére játszották a magyar himnuszt.

 

EuroFIFA: Mi a véleményed az EuroFIFA-ról?
Redwing: Nagyon örömteli, hogy létezik egy ilyen csapat, amely nemcsak az oldalán tájékoztatja az érdeklődőket, hanem versenyeket szervez, és próbál mindenben segíteni a játékosoknak. Szóval csak így tovább, és köszönöm a lehetőséget!

 

Ezen kívül nagyon sok érdekes kérdést fel tudtunk volna tenni Redwingnek. Sajnos csak ennyi fért mai Portré rovatunkba. Természetesen mIRC-en megtalálhatjátok a profi játékost a fifa.hu szobában valamint facebook rajongói oldalunk hasábjain. Várjuk a véleményeket és kritikákat a hír alatti komment mezőbe vagy facebook rajongói oldalunkon. Amennyiben ismersz egy olyan profi magyar fifa játékost, akiről szívesen olvasnál, írj facebook-on vagy a cikk alatt. Sok sikert kívánunk Petróczi “Redwing” Donátnak a jövőben is!