Portré: A szabadúszó profi

Azok akik még az eSport hőskorában kezdtek el úgynevezett “klán”-okba tömörülve játszani, bizonyára meglepve tapasztalhatják a szabadúszó játékosok előretörését a nemzetközi és hazai tornákon. A jelenség egyebként nem csak a FIFA játékok sajátossága, bár talán itt a legkézenfekvőbb egyetlen emberként elindulni az 1on1 tornákon.

 

Göböl “Csoki” Márk karrierje a FIFA08-al kezdődött, ahol szinte a semmiből előtörve második helyezést ért el egy, az 576kbyte által megrendezésre került versenyen. A szekér mondhatni megsem állt a 17 éves profi játékossal. 2008-ban csak a legjobb 64-ig jutott a budapesti FIWC selejtezőn, azonban a lendület nem tört meg. Egy évvel később már a negyeddöntőig menetelt a Pólus Center arénájában. Ezekután a 2010-es magyar FIWC selejtezőn 1. helyen végzett és ezzel egészen a Csehországban megrendezett FIWC selejtező nyolcaddöntőig jutott. Itt természetesen még nincs vége a felsorolásnak. Csokiról tudni kell, hogy az EuroFIFA csapat több tagjai is jól ismeri. Ugyanis évek óta rendszeres vendége szinte bármilyen, a játékkal kapcsolatos rendezvénynek. “Nincsen FIFA Csoki nélkül!” Ha élhetünk e frappáns szóviccel. Az FIWC Márk számára nem ér véget az offline tornáknál. FIWC Onlne selejtezőkön 2009-ben 6. helyen végzett Európában, 7. helyen pedig a világranglistán. Emelett, a Redhotcup-on 5000 dollár boldog tulajdonosa lehetett az ott megszerzett 5-ik helyezéssel. 2011-ben pedig az ESWC online selejtezőn 4-ik helyezést ért el. Ezen kívül az oldalunk által szervezett FIFA Klub-on is aranyérmes lett egyik alkalommal, valamint a többi FIFA témában szervezett magyarországi offline tornkon is amikor éppen nem első helyet, de dobogós eredményeket tudhatott magáénak.

 

188758 210055169005651_100000035086301_849554_7665505_n

 

EuroFIFA: Miként zajlott az első találkozásod a fifa sorozattal és mely platformon?
Csoki: Még PC-n egy FIFA 2001 premier league kiadással játszottam.

 

EuroFIFA: Mikor fordult meg először a fejedben, hogy professzionális szinten játszd ezt a játékot?
Csoki: Barátaimmal játszottuni otthoni FIFA kupákat, elmentem egy 576kbyte által rendezett kupára még FIFA08-on, ahol elég nagy neveket megverve 2. lettem. Ekkor imserkedtem meg az FIWC-vel. Bár ebben az esztendőben Bobiubi még megvert a 64 között.

 

EuroFIFA: Melyik FIFA volt számodra a legemlékezetesebb, illetve melyik epizód hozta a legtöbb győztes mérkőzést?
Csoki: A 09-es verzióban nagyon jó voltam, de a sikereket a múlt évi FIFA11-es verzió hozta.

 

EuroFIFA: A mai modern felfogás szerint a profi online bajnokságok az ugynevezett eSport jelzővel illetődnek a szaksajtóban. Egyfajta sportágként tekintesz a fifázásra, vagy ez inkább csak egy játék?
Csoki: Valahol a kettő között. Nem mondanám, hogy a mai világban ez profi sport, lehet hamarosan azzá válhat, számomra ez kikapcsolódás. Ugyanakkor nem úgy játszok mint egy más játékkal.

 

EuroFIFA: A maganéletben van más hobbid is? Mi a kedvenc időtöltésed?
Csoki: Sok hobbim van. 12 éves koromig “profi” úszó voltam, ifjúsági EB-t is nyertem. Mostanában teniszezek, ezenkívül szeretek a barátnőmmel lenni, és a Juve meccseit sem hagyom ki soha.

 

EuroFIFA: Körülbelül mennyi időt töltesz gyakorlással?
Csoki: Ez változó. Van, hogy pár napig sőtt hétig kimarad, van, hogy napi több órát jástzok megállás nélkül. Ha nagyobb versenyre készülök napi 2-3 órát szoktam játszani.

 

EuroFIFA: Csak PlayStation 3 konzolon játszol, vagy esetleg kipróbáltál már más platformokat is?
Csoki: Mióta komolyan játszok csak a PS3 játszik, ezt szeretem a legjobban.

 

EuroFIFA: Az elmúlt évek alapján, szerinted milyen irányban fejlődött a játék? Melyek azok az elemek, amik számodra nagyon pozitívak, illetve negatívak?
Csoki: Azt gondolom, hogy a bugok minimálisra csökkenése nagy pozitívum, és az is, hogy lassítottak a játékon. Több időd van a labdával. Negatívum sok nincs, talán egy kicsit túl könnyű gólt fejelni.

 

EuroFIFA: Mik a terveid a jövőre nézve a játékkal kapcsolatban és a magánéletben?
Csoki: Hát egy FIWC és egy ESWC döntő mindenképp mindkettőhöz. Voltam már hihetetlen közel, bízom benne, hogy ez összejön. Ha meg már kijutok miért ne nyerhetném meg?!

 

EuroFIFA: Mit üzensz azoknak a játékosoknak, akik kedvet kaptak arra, hogy komolyabb szinten űzzék ezt a játékot?
Csoki: Játszanak jó játékosok ellen, lessenek el dolgokat, alakítsanak saját stílust, és a játék minden elemét gyakorolják.

 

EuroFIFA: Mit gondolsz az EuroFIFA oldalról?
Csoki: Az oldal nagyon jó és tetszik, hogy idén aktívabbak az offline rendezvények.

 

Ennyi fért bele mai mélyinterjúnkba hazánk egy másik nagyon tehetséges, profi virtuális labdarúgójával. Ha ismersz olyan profi játékost, akit szívesen látnál oldalunk hasábjain írj a hír alatti komment mezőbe vagy facebook rajongói oldalunkon. Várjuk természetesen a pozitív és építő jellegő kritikákat is. További sok sikert kívánunk ezűttal is Göböl “Csoki” Márknak!