Portré: A FIFA-k császára

Bár a szerző levélváltásai a cikkben bemutatásra kerülő játékossal mindig laza hangvételben történnek, az általa megszerzett tisztelet minden alkalommal megbúvik a sorok között. Császár “Csaszi” Roland egy élő legendának számít nem csak hazai, de nemzetközi szinten is.

 

Sokan próbálták bebizonyítani, hogy a videójátékok műfajukból és céljukból kifolyólag megtanulhatóak. Azonban vannak olyan adottsággal rendelkező profi játékosok, akiknek nem számít milyen módosítások történnek a játékkal kapcsolatban, mindig a legjobbak között vannak. Ebbe a kategóriába tartozik Csaszi is, aki 2005 óta tartozik mind a hazai, mind pedig a nemzetközi élvonalba. Szinte az összes elképzelhető profi megmérettetésen elindult már. Ha éppen nem is első helyen, de minden alkalommal a legjobbak között végzett. Elért eredményeinek hosszú listáját a cikk végén találjátok majd. Amire feltétlenül büszkék lehetünk rá, az FIFA Interaktív Világbajnokság 2008-as berlini döntőjében a legjobb 32 között szerepelt. Ezen kívül nem kisebb eredmény a szintén ebben az évben szerzett ZOTAC 100 Euro kupa győzelem sem. Természetesen a World Cyber Games sem maradhat ki a sorból. 2009-ben a kínai döntőben a legjobb 24 közé verekedte be magát, a 2007-es WCG magyar selejtező abszolút győztese. Csaszi persze nem csak egyéni teljesítményei miatt tartozik az élvonalba. Csapatban a 22 éves játékos kétszeres Clan Base Open Cup bajnok es az ESL Major Series ötödik szezonját is az első helyen fejezte be.

 

DSC 0110

 

EuroFIFA: Mikor és hogyan találkoztál először a játékkal?
Csaszi: Sziasztok! Először is köszönöm szépen, megtiszteltető dolog számomra, hogy ilyen szinten nyilvántartott játékosnak tekintetek és, hogy interjút adhatok Nektek. 1994-ben, 4 éves koromban kezdtem el játszani a játékkal, akkor még SEGA-n.

 

EuroFIFA: Végignézve sikereid hosszú sorát, mi az amire leginkább büszkén tekintesz pályafutásodban?
Csaszi: Bár számos nagy hazai és nemzetközi versenyen szerepeltem, mindig is büszkeséggel fog eltölteni a 2009-es szezonban megszerzett dániai második hely. Külön örömmel tölt el, hogy minden nagy nemzetközi versenyre sikerült már kijutnom, már csak a Samsung European Cup-ra kéne egyszer eljutni, hogy feltehssem az I-re a pontot.

 

EuroFIFA: Feltudod idézni, miként lettél profi játékos?
Csaszi: Tisztán emlékszem rá, hogy a 2005-ös FIWC után Petróczi “ReDw1nG” Donát hozott fel a fifaközösség mIRC csatornájára és segédkezett mindenben, hogy profi játékossá érjek.

 

EuroFIFA: Mit jelent számodra csapatban játszani ezt a játékot?
Csaszi: Számomra ugyanolyan fontosak a csapatversenyek, mint az egyéni díjazásúak. Mondhatjuk talán, hogy itt csapat szinten tudjuk megmutatni, hogy a világ elitjébe tartozunk külön-külön játékosként is.

 

EuroFIFA: Az évek során sokszor jártál külföldön is. Akadt idő esetleg városnézésre is? Mi a legemlékezetesebb külföldi élményed?
Csaszi: Jártam Berlinebn az FIWC nagydöntőjén, itt városnézésre sok idő nem volt, de azért a környékbeli berlini nevezetességeket megtekintettük. Legemlékezetesebb mindenféleképpen a kínai WCG Grand Final volt, ahol rendkívül balszerencsé módon estem ki, ám az ott eltöltött pár nap életem legnagyobb élményei közé tartozik.

 

EuroFIFA: Naponta mennyi időt töltesz gyakorlással? Melyek a játék azon elemei amikre a legnagyobb hangsúlyt fekteted?
Csaszi: Képes vagyok naponta akár 5-6 órán át is gyakorolni bizonyos versenyek előtt. Vannak olyan időszakok is, amikor nem megy a játék úgy, ahogy kéne, oylankor pár nap pihenőt kell tartani, hogy feltöltődjünk és élvezzük azt, amit csinálunk. Az, hogy milyen játékstílust eröltetek, az mindig az ellenfél felállásától és taktikájától függ. Hogy miért? Nem mindegy, hogy az ellenfél éppenséggel a széleket védi le, vagy esetleg a középjátékot erölteti. Kiugratások, létszámfölényes helyzetek kialakítása és a beadásokra való érkezés a fő játékstílusom.

 

EuroFIFA: Számít az igazán, milyen platformon játszik valaki 2012-ben?
Csaszi: Akárki akármit mond, számít. PC és PS3 között ugyan nincs akkora különbség, mint az elmúlt időszakban, de PS3-on még mindig fejlettebb a játékmenet, a játékosok mozgása.

 

EuroFIFA: Számodra ez egyfajta sport vagy inkább kikapcsolódás?
Csaszi: A kettő közé sorolnám. Sajnos Magyarországon ebből nem lehet megélni, ellentétben számos külföldi országgal szemben. Nem is kell messzire utazni. Németországban rendkívül támogatott az eSports és a játékosok fizetésért játszottak az elmúlt évek folyamán. Mindenesetre maximális elszántság szükséges ahhoz, hogy valaki a csúcsra törjön. Teszem hozzá, távol vagyok még én is attól! De egyszer mindenféleképpen megmászom!

 

EuroFIFA: Végignézve a magyar FIFA közösségen. Mi az ami leginkább változott az utóbbi években?
Csaszi: A magyar eSports sajnos jelen pillanatban lélegeztetőgép segítségével van életben, de kilátástalan a helyzet, ami van… A régiek közül alig van pár játékos, mindenki felnőtt, utánpótlás pedig nem igazán van. Illetve azt tudjuk, hogy van, de mIRC-re nem járnak fel. És ez itt a legnagyobb probléma az aktivitás szenpontjából.

 

EuroFIFA: Mik a terveid a jövőre nézve mind a magánéletben, mind a játék terén?
Csaszi: Magánéletembe szeretnék lassacskán olyan munkát találni, amelyből meglehet élni és nem egyik napról a másikra kell lenni. Jelen pillanatban szingliként élem életem, bár sosem lehet tudni, hogy meddig tart ez az állapot. 🙂 Játék terén most nagyobb az inaktivitási állapot, mint az aktivitás, de ez napokon belül meg fog változni. Készülni kell az esetleges nemzetközi versenyekre.

 

EuroFIFA: Mi a véleményed az EuroFIFA-ról?
Csaszi: Maga a portál tervei és az eSports feleméléért való küzdés becsületre méltó, amit az EuroFIFA stábja próbál megvalósítani az EA Sports-szal egyetemben. Úgy gondolom, hogy mindenki tudja, hogy rendkívül jó viszonyt ápol az EuroFIFA többsége az egész scene-nel. Köszönöm szépen, hogy rendelkezésetekre állhattam! Sok sikert kívánok az EuroFIFA minden tagjának mindenben! És nektek is, srácok!

 

Bizonyára még ezernyi kérdés motoszkál mindenki fejében, amikre ebben az interjúban nem jutott már idő. Csaszit megtaláljátok oldalunk rajongói oldalán és mIRC-en is a fifa.hu szobában. Várjuk véleményeiteket a rovatunkal kapcsolatban. Ha ismersz olyan játékost, akiről érdemes szótejteni egy e fajta portré keretein belül írj kommentet a cikk alá vagy facebook rajongói oldalunkra. Sok sikert kívánunk Csaszi a jővőben is!

 

Végezetül a beígért eredmények:

Csapat:

– FIFA 06 Hungarian Champions League Qualifier 1st place
– FIFA 06 Champions League top 16
– FIFA 06 Hungarian Clancup 2nd place
– FIFA 07 Hungarian Champions League Qualifier 1st place
– ESL Major Series Season I FIFA 07 6th place
– FIFA 08 Clanwar EMS II Qualifier 1st place
– ESL Major Series Season II FIFA 08 2nd place
– FIFA 08 Clanwar EMS III Qualifier 2nd place
– ESL FIFA 08 European Clanwar Ladder 1st place
– ESL FIFA 08 Summer Cup 3rd place
– ESL Major Series Season III FIFA 08 2nd place
– FIFA 09 Clanwar EMS IV Qualifier 2nd place
– ESL Major Series Season IV FIFA 09 2nd place
– Clan Base Open Cup FIFA 08 1st place
– Clan Base Open Cup FIFA 09 1st place
– ESL Major Series Season V FIFA09 1st place
-ESL Major Series Season VI FIFA10 4th place
-ESL Major Series Season VII Qualifier 1st place

Egyéni:

WCG 2007 Hungarian Offline Qualifier – 1st place
WCG 2007 Hungary – 4th place
FIFAHUNGARY Championship (FIFA2006) – Top 8
PGCC Hungarian FIFA 07 Lan – 1st place
PGCC II Hungarian FIFA 07 Lan – 1st place
PGCC III Hungarian FIFA 07 Lan – 3rd place
FIWC 2006 Hungary (FIFA 06) – Top 16
FIWC 2007 Hungary (FIFA 07) – Top 8
FIWC 2008 Hungary (FIFA 08) – 1st place
FIWC 2008 Grand Final Berlin – Top 32
ENC Final Leipzig (FIFA 06) – 2nd Place
ENC Final Leipzig (FIFA 07) – 3rd Place
Team Dignitas Winter Cup (FIFA 07) – 2nd place
Leaguez FIFA 07 European Cup – 4th place
ZOTAC FIFA 08 100 Euros Prize Cup – 1st place
eSports Champions League (FIFA 07) – Top 16
WCG AMD All Star Tournament FIFA 08 – Grand Finalist (Top 
WCG AMD Ladder Final Tournament FIFA 08 – Grand Finalist (Top
WCG 2008 Hungary – 2nd place
WCG 2009 Hungary (FIFA 09) – 3rd place
WCG 2009 Grand Final, China ( Chengdu ) – Top 24
ESL Major Series V 1on1 Hungarian Quali – 1st place
the eXperience LAN FIFA 2009 – 2nd place – 750 Euros
Iinfinity Colosseum Lan – 1st place (FIFA09)
FIFA12 Opening Lan Cup – Top 8