Megszűnik a pénzes FIFA…

Az Electronic Arts hivatalos közleményben közölte, hogy megszűnteti az együttműködést a World Gaming- előző nevén Virgin Gaming – szolgáltatóval. Miért jutottak erre a döntésre az EA illetékes vezetői? Mi lesz ezután a “fizető” játékosokkal? Cikkünkből kiderül!

2010-ben, az éves Los Angeles-i E3 sajtótájékoztatón jelentették be először, hogy a Virgin és az Electronic Arts egy közös együttműködés keretein belül pénzdíjazáson alapuló online játéklehetőséget biztosít a rajongók számára PlayStation 3 és Xbox360 platformokon. A 18. életévüket betöltött és a támogatott országokban tartózkodó játékosok így a játékból (natívan) elérhető funkció segítségével tudtak pénzben játszani. Most azonban úgy néz ki végleg bezárulnak az “Aréna” kapui, ahogyan ez olvasható a nemrégiben közzétett hivatalos közleményben. 

A versenyszerű videojátékozás az utóbbi években gyökeresen megváltozott, ami alól az EA SPORTS Arena sem kivétel. Több tízezer játékos mérkőzik meg egymással nap mint nap, és tömérdek lehetőség van ezekre a mérkőzésekre.

Ezúton jelentjük be, hogy Novemberben megszűntetjük az EA SPORTS Arena-t és egyetlen jövőben megjelenő játékunk sem tartalmazza majd ezt a funkciót.

 „Taktikázz okosan”

Néhány egyszerű lépést követően (aminek szerves része egy virtuális egyenleg feltöltése) már meg is tehettük tétjeinket. Nem számított sokat, hogy kezdő vagy haladó játékosok ellen szállhatunk harcba. A nyeremény tulajdonképpen az ellenfél által feltett összeg volt. Ami nem feltétlen volt olyan szerény, mint a FIFA játékok dobozán helyet foglaló korhatár matrica.

Akadtak tehát olyan játékosok, akik vadászták a kezdőket ezzel dagasztva virtuális egyenlegüket. Majd hónap végén elérkezett a fizetések ideje, amikor a befektett munka (játék?!) meghozta a gyümölcsét. Egy-egy közepes képességekkel rendelkező játékos 120-150 ezer forintnak megfelelő összeget emelhetett le a Virgin Gaming számlájáról. És ez még csak a jéghegy csúcsa természetesen. 

EAS_Arena_Marquee_PoweredbyVirginGaming 

„Poker FIFA Stars”
A kezdeti sikerek ellenére sokaknak elment a kedvük a folyamatosan elvesztett mérkőzések vagy üres pénztárcájuk miatt a játéktól. Gyorsan terjedt a hír, miszerint az EA SPORTS Arena-ban (ismertebb nevén: “Virginen”) a világ legelitebb játékosai kergetik a digitális bőrgolyót. Akadtak olyan világversenyeket is megjárt tehetségek, akik abba hagyták addigi pályafutásukat és kizárólag a Virgin Gaming hálózatán játszottak. Ennek köszönhetően pedig a kelet-európai régióban is hamar népszerűvé vált a pénzkeresés és játék ezen formája.

Sajnálatos módon a legtöbb kelet-európai országban a szerencsejáték (hazárdírozás) állami monopóliumot élvez, ezért a magáncégek által üzemeltetett szolgáltatások igénybevétele törvénybe ütközik. Nincs ez másként Magyarországon sem. Sok ismert és kevésbé számon tartott magyar FIFA játékos élt a lehetőséggel és regsiztrált az EA SPORTS Arena szolgáltatásra. Akadtak olyanok, akik külföldi rokonok vagy egyéb kapcsolatok jóvoltából mind a mai napig rendszeresen játszanak a hálózaton. Azonban nagyon sok játékosról tudunk, akik a befizetett pénzüket sem kapták vissza a cégtől, mivel nem tudták igazolni megfelelően tartózkodási helyüket. Így indult meg a harc a szolgáltatás legalizálásáért és a számlákon maradt pénzekért. 

A harcnak vége
A mai bejelentéssel, azonban véget ér az éveken át tartott vita és örlődés. Év végével megszűnik az EA SPORTS Arena és a jelenleg Wolrd Gaming néven futó weboldalról is eltűnnek az Electronic Arts által forgalmazott sportjátékok.

2014. őszén a egyetlen újonnan megjelenő játékprogram sem tartalmazza majd a támogatását ennek a szolgáltatásnak. A jelenleg elérhető játékok pedig karácsonykor kapcsolódnak le a szerverekről. 

Tudatos játék
Érdemes kitekinteni más kiadók remek játékaira is. A Rockstar által forgalmazott Grand Theft Auto V online funkciói soha nem látott tömegeket vonzanak a TV képernyők elé. Mindezt pedig teljesen ingyenesen teszik. Természetesen lehet ezek után is versenyezni és vannak jelenleg is futó, hivatalosan nem támogatott játéklehetőségek online és offline egyaránt. Azonban érdemes megfigyelni merre is halad tulajdonképpen a videojáték-ipar. A jövőben akár már teljesen ingyenesen is miénk lehet kedvenc sorozatunk némi reklámért és digitálisan megvásárolható plusz tartalomért cserébe. 

Ti mit szóltok a cikkben elhangzottakhoz? Osszátok meg véleményeiteket facebook oldalunkon, vagy a hírek alatti komment mezőbe.