FIWC 12: Road to Warszawa

Mint azt már megszokhattátok, nem csupán a helyszínnel kapcsolatban szolgáltatunk információkat. Az utóbbi hetekben igyekeztünk megtalálni a legmegbízhatóbb és pénztárca kímélőbb megoldásokat. Lássuk hogyan érdemes kiutazni az Európa Bajnokság idei egyik fő helyszínére.

Megy a gőzös…

Legkézenfekvőbb megoldás egy hosszú vonatút, ami Szlovákián keresztül juttathat el a célba. A www.elvira.hu oldalon lehet a legegyszerűbben tájékozódni a legfrissebb árakkal kapcsolatban. Átlagosan oda-vissza 60 euróért lehet jegyet vásárolni. Amennyiben diák vagy egyéb kedvezményre jogosult valaki azt limitáltan ugyan de igénybe veheti. Tapasztalataink alapján a MÁV Zrt. nemzetközi utazásokra nem ad kedvezményeket.
Nem érdemes hálókocsiban gondolkodni, mert annak áráért már akár repülővel is eljuthattok a célállomásra. A végállomás kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy Warszawa Central Station-t jelöljük meg. Ekkor a város szívében, az FIWC rendezvény helyszínétől körülbelül 600 méterre szállhattok le a vonatról. Szívós FIFA fejek akár reggel 6 órás érkezéssel is kalkulálhatnak, így az éjszakát a vonaton töltve készülhetnek a versenyre. Majd 8 órakor már nevezhetnek is. Ezzel megspórolható egy éjszaka.

Pozitívum:
– bármennyi csomag magunkal vihető
– hely jegyet adnak
– szívósaknak egy éjszaka megspórolva
– fix árak, egy irányban is vásárolhatjuk
– érkezés a belvárosba

Negatívum:
– 12 órás menetidő
– Éjszaka a vonaton vagy egy egész nap ha nappal megyünk

Szállj fel magasra…

Ugyan nemzeti légitársaságunk csődbe ment, de ez sok szempontból pozitívan hatott a piacra. Jelenleg a Wizz Air és a LOT indít menetrendszerinti járatokat Budapest Liszt Ferihegy 1 és Varsó Chopin repülőterek között. Diszkont légitársaság révén a Wizz Air ajánlja a legjobb árakat. Akár 14 ezer forintos jegyet is vásárolhatunk a www.wizzair.com weboldalon.
Ügyeljünk arra, hogy a jegyár nem tartalmazza a feladandó poggyászokat, illetve csak egyetlen kézipoggyász vihető fel a repülőgép fedélzetére, mely nem haladja meg a 10kg-os határt. FIGYELEM! Női táskák, laptop táskák vagy kamerák tartói 1 darab kézipoggyásznak minősülnek. A beszállítás alatt a kapunál a nem megfelelő méretű és súlyú poggyászokat csomagfelvételi díj ellenében elkobozhatják vagy megtagadhatják az utazást.
A repülési idő legfeljebb 1 óra 15 perc, legalább 40 perc. A repülőgépek jó állapotban várják az utasokat. A fedélzeten rágcsálni való vásárolható, ahol elfogadnak eurót és magyar forintot is. Megérkezés után taxival körülbelül 30 – 40 PLN között tudunk eljutni a belvárosba vagy a szállásunkra.

Pozitívum:
– 1 órás menetidő
– olcsóbb lehet mint a vonat!
– olcsó taxizási lehetőség
– ha interneten nyomtatjuk a beszállókártyát, akkor elengedik az utasfelvételi díjat

Negatívum:
– egyetlen kézipoggyász vihető
– csomagfeladásért fizetni kell
– a külvársoban szállunk le
– oda-vissza utat kell vásárolni fix időpontokkal

Négy keréken…

Biztosan akadnak köztetek olyan FIFA Fejek, akik autóval is szívesen megtennék a közel 720 km-es távot. Természetesen az EUROFIFA utazója, ezt a közlekedési módot is többször kipróbálta. A tapasztalatok alapján, amennyiben minden közlekedési szabályt betartunk, 6.6 literes fogyasztással (Skoda SuperB) 10 óra alatt megtehető a táv. Érdemes magunkkal vinni egy GPS-t, vagy megtervezni utunkat a Google Maps segítségével. A főbb fordulópontoknak ezeket ajánljuk: BUDAPEST – ZSOLNA – KATOWICE – LODZ – VARSÓ. Az üzemanyag nem sokkal olcsóbb az út során.

Pozitívum:
– rugalmas indulás és érkezés
– a csomagoknak csak a hely szabhat határt
– haverokkal jó móka lehet!

Negatívum:
– drágább mint a vonat
– 1 napot az utazásra kell szánni
– Varsóban az építkezéske miatt nehéz közlekedni és parkolni

Szállás lehetőségek

Az Európa Bajnokság miatt az árak is feljebb kúsztak a vársoban. Akik autóval érkeznek a selejtezőre, Mory-ban is megszállhatnak viszonylag olcsóbban. Innen taxival is, maximum 40 PLN az FIWC rendezvény helyszíne. Itt hétvégére akár 25%-os kedvezményt is kaphatunk. Az ár tartalmazza a reggelit is, melyet reggel 6 és 10 óra között fogyaszthatunk el svédasztalos megoldásban. Tipp: a szóban forgó Rest Hotel Mory-ban található, Varsó határán a Poznanska 33 szám alatt. A belvársoban is megtalálható egy Poznanska utca, amiben szintén elhelyeztek egy Rest Hotel-t. Érdemes körültekintően taxiba ülni vagy a GPS-be pötyögni az útvonalat, mert busásan megfizethetünk ha rossz helyre visznek minket.

Tömegközlekedés

A vársoban a felújítások miatt élénk a forgalom, mégis busszal és villamossal szinte bárhová eljuthatunk. A metró hálózatot nem javasoljunk igénybe venni, mert sokkal gyorsabb a felszíni közlekedés. Egy teljesárú jegy 3.60 PLN, mígy egy 20 perces jegy 2.40 PLN. Az árak akár naponta is változhatnak pár tíz grosit. Ellenőrök szinte minden járművön vannak. A belvárosban vadásznak a túristákra!

FIWC Helyszín

Az FIWC a varsói központi vasútállomás mellett elhelyezkedő pláza legfelső emeletén lesz. A Multi KINO mozit kell keresni, annak az előtere várja majd FIFA Fejek teljes hadát. Az emeleten megtalálható szinte minden népzserű gyorsétterem is. Ülőhelyet nehéz találni, ezért rédemes előbb üres asztalt keresni, azután rendelni.

Reméljük hasznosnak találtátok utazási tippjeinket. Amennyiben további kérdésetek van, vagy szeretnétek megosztani saját tapasztalataitokat akkor írjatok a hír alatti facebook komment mezőbe vagy rajongói oldalunkon. Várunk mindenkit Varsóba!

zászlók