FIFA Online: Játék mindenkine

Már majdnem másfél éve annak, hogy a FIFA 10 grafikus rednszerén alapuló és az IHA Games által népszerűsített ázsiai sikerekkel büszkélkedő EA SPORTS FIFA Online betette a lábát az európai kontinensre. Természetesen a londoni fejlesztőcsapat egy teljesen új perspektívába helyezte a játékot, mint keleti kolegáik.
A mottó, mint az Ultimate Team esetében itt is az “ingyenesség.” Teljesen térítésmentesen juthatunk hozzá egy regisztrációs procedúra során a játékhoz. Ha már rendelkezünk EA felhasználói profillal, akkor egy egyszerű bejelntkezés után már tölthetjük is a közel 2 GB-os programot. Első ránézésre nem éppen a FIFA sorozat, sokkal inkább a Battlefield: Heroes jut majd az eszünkbe, amikor a menürendszert nézzük. Természetesen az egész program labdarúgó köntösbe bújva tárul szemünk elé az indítás után.
Dicső csapatunk kiválasztása után következik a feketeleves. Ugyanis nem elég ha egyjátékos módban megmutatjuk a fogunk fehérjét a számítógépnek. Az előrelépéshez és az extra tartalmakhoz kénytelen vagyunk megkűzdeni hús-vér ellenfeleinkkel is. Tehetjük ezt egyébként egyszerű kihívásos alapon, vagy belépve egy játszó szobába illetve akár egy online bajnokságon indulva. Természetesen az egyjátékos küldetések során is lehetősségünk nyílik arra, hogy legjobb cimboránkkal válvetve küzdjünk meg a gép ellen, ezzel is kiaknázva a játék kooperatív tulajdonságait. Ezen kívül a készítők lehetősséget biztosítanak a valós és a virtuális foci rajongóinak azzal, hogy időről-időre kiemelnek egy érdekes mérkőzést a valós labdarúgásból. Ekkor egy bizonyos időintervallumon belül az általunk kiválasztott eggyüttes bőrébe bújva lejátszhatjuk a közelgó mérkőzést virtuálisan. Eredményünk hozzáadódik egy összesített listához, ami alapján kikalkulálásra kerül a végeredmény. A győztes csapatból pedig az részesülhet jutalomban, aki a legjobban hozzájárult a sikerhez. Ugyanis akár több alkalommal is lejátszhatjuk ugyanazt a mérkőzést javítva az eredményünkön.
A különböző online vagy offline mérkőzések során természetesen tapasztalati pontokat gyűjtenek játékosaink, mely segít a fejlődésükben. Egy igen átlátható de mégis részletes menedzser képernyő segít nekünk a játékosokat érintő ügyek intézésében. Amennyiben teljesítünk egy bizonyos “küldetést” (például 10 rúgott gól, 5 meccs óta veretlenség, bajnoki cím stb.) akkor aranytallérokat kapunk. Ezeket az erre kialakított online bolton keresztül új játékosokra vagy értékes kiegészítőkre válthatjuk. Vannak például olyan extrák a játékban, melyek növelik egyes játékosok bizonyos képességeit vagy éppen megakadályozzák az esetleges sérülést.
Ingyenes programról lévén szó, megbocsájtható a nem éppen forradalmi grafikus kinézet és a mesterséges inteligencia középszerűsége. Egyértelműen ebben a játékban a többjátékos módé a főszerep, amihez minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll. Még így a végére érdemes megjegyezni, hogy támogatja az imsert játékvezérlőket a program, így a kontroller barátok számára sem okoz majd problémát egy-egy mérkőzés lejátszása. Kérdésekért és esetleges észrevételekért látogass el a fórumba vagy fejtsd ki véleményed a hírek alatti komment mezőkbe.