FIFA 18 | Mr. Hunter, folytassa kérem!

Az NBA 2K-sorozat után a FIFA is belépett a történet-orientált sportjátékok szűk körébe. Kevés sportjáték fejlesztő próbálkozott eddig történetet beleszuszakolni a játékába, de úgy tűnik az EA Sportsnál elégedettek az eredménnyel és a játékosok is megszerették a fiatal angol futballista történetét. Utóbbiról YouTube-videók százai árulkodnak a neten, előbbiről pedig az, hogy a szerkesztők hivatalosan is bejelentették, hogy nem csak a FIFA 17-ben volt sztori mód, hanem a következő epizódban is lesz.

A FIFA 18-al kapcsolatban rögtön elindultak a pletykák, hogy milyen utat választanak majd a szerkesztők. Ott folytatják, ahol abbahagyták? Esetleg új hős lesz játszható? Mi lesz a mentéseimmel? Igyekszem most összeszedni pár alternatívát, a végén pedig titeket kérnélek meg, hogy mondjátok el a véleményeteket, melyik is lenne az ideális folytatás. Figyelem, esetleges SPOILEREKET tartalmazhat.

Alex Hunter meghódítja a világot

Az első opció ott folytatja a történetet, ahol az abbamaradt (a legjobb esetben). Alexet beválogatják az angol nemzeti csapatba és elkezdhetjük menetelésünket a világbajnoki cím felé. Rengeteg új karakter, válogatotton belüli feszkó (üdv újra Gareth Walker?) és utazgatás a nagy világban (vagy legalább Európában). A probléma ott adódik, hogy a 2016-2017-es szezonban maximum a selejtezőkben érdekelt az angol válogatott, az első rész alapján pedig úgy tűnik, megmaradunk az egy szezonos Journey-knél. Vagy nem? A FIFA 18 lehetőséget adhatna arra, amire sokan számítottak már az első résznél: egy teljes karrier lejátszása. Pont ez a “válogatottbeli akadály” lehet indok arra a szerkesztőknek, hogy egy kicsit több időt biztosítsanak nekünk, amit Alex bőrében tölthetünk.

Másik kérdés, hogy mennyire kötjük magunkat Angliához.  A Premier League-el való kapcsolata kimondottan rózsás az EA-nek, így egyfajta presztízs-kérdés lehet a Journey “egy országhoz” való ragaszkodása. megy nyilván rengeteg munka is van a részletek kidolgozásával, de már a TOP5 ligán belüli mozgás lehetősége is jóleső lenne. Érthető, hogy a lengyel első osztály edzőit nem akarják lemodellezni, de legalább a topligák közt vándorolhatnánk. Vagy Kínába? 

Hőscsere?

Az első epizód antagonistája Gareth Walker volt. A gyerekkori barátból ütnivaló gyökérré avanzsáló játékost legyőzzük az FA kupa döntőjében, ami az ő karrierjébe is hozhat változást. Mi lenne, ha az új Journey az ő “megváltoztatását” hozná el? Ezzel kijátszható lenne az az űr, amit a Hunter-sztoriban az angol válogatott “unalmas szezonja” okoz, valamint az újjá varázsolt Garethel elérhetnénk, hogy a FIFA 19-es epizódban már Walker és Hunter együtt mennének a VB-re.

Vajon újra barátok lehetnek, vagy megmaradnak ősi ellenségek?

Mi lesz a mentésemmel?

A legjobb endingről már esett szó. Mi vagyunk a legjobbak, zsebben a liga, meg az FA kupa és behívnak a válogatottba. Mi van akkor, ha nem úgy sült el az egész, ahogy a legjobb eset kinézne? Kiestünk a csapatunkkal, nem nyertük meg az FA kupát, vagy esetleg eltanácsoltak a klubunktól? Mindegyik verzióról van videó YouTube-on, de kérdés, hogy alkalmazkodik-e majd a játék ezekhez? Importálható mentésekkel megoldható lenne a dolog (á la Mass Effect) és sok, korábban meghozott döntésünknek most lenne igazán eredménye. Hogy viszonyultál Walkerhez, vagy a sajtóhoz? Ezek alakítják igazán az utadat.

Rengeteg lehetőség van a mentés-importálásban, de magában a történetben is. Újabb ellenfelek, a nagypapa esetleges halála (bizarr, de én végig erre vártam, ha már annyi futball-klisét el tudott sütni a The Journey), az apai szál mélyítése és még sok-sok egyéb. Az első rész nem volt rossz, de rengeteg lehetőség maradt benne (tényleg menedzseljük magunkat, ne csak egy lineáris sztorit kapjunk…én Nike csukákat akartam, nem Adidast!), valamint hibák is (nem betöltődő stadionok, mezválasztás hiánya), amiket remélhetőleg orvosol majd az EA és egy sokkal komplexebb folytatást kapunk szeptemberben.