FIFA 18 | Gameplay újdonságok

Rendhagyó módon az EA Play esemény után több részletet is megtudhattunk a FIFA 18 következő epizódjával kapcsolatban. Ahogyan azt már előző cikkünkben is említettük az EA Canada igyekszik minél jobban kihasználni a Frostbite motor által nyújtott lehetőségeket. Nem semmi fejlesztéseken van túl a játék.

A Frostbite game engine (videójáték motor, keretrendszer) fejlesztése a Battlefield sorozat első epizódjaihoz köthető. Jelenleg a 2016-ban debütált 3. generációnal tart a projekt és ez hajtja meg a Madden NFL, NHL és az NBA aktuális epizódjait illetve a hatalmas várakozásnak örvendő Star Wars: Battlefront 2 is a Frosbite 3 alatt fut majd. Ebben a pillanatban PC és konzol platformokra támogatott a fejlesztés, de nem akármilyen optimalizáció mellett. Technikai részleteket egy másik cikkben közlünk ezzel kapcsolatban. Ami az egyszerű játékos által tapasztalható: stabil framerate, részletes környezet, folyamatosabb animációk. Ezekből a FIFA 17 kapcsán egyenlőre a stabilabb képkocka arány tűnt fel PlayStation 4 konzolokon szerkesztőségünk számára, de a FIFA 18 ennél sokkal többet ígér.

“Real Player Motion”

Minden sport játékban kiemelten fontos a játékos mozgás képe. A PlayStation 3 és Xbox 360 generáció az úgynevezett 360 fokos mozgás irányt hozta el a FIFA sorozatba is. Ezzel élethűbbé varázsolva a labdavezetést és a pályán történő mozgást. Évek óta az egyes animációk közötti átmenetek jelentették a legtöbb fejtörést a fejlesztőknek. Játékmechanikai szempontból is igazságtalanok voltak azok a helyzetek, amikor egy-egy animáció között egyszerű vágással váltottak irányt a játékosok kikerülve a fizika szabályait. A FIFA 18 forradalmasítani szeretné az animációt oly módon, hogy nem lépésenként vagy mozgás sorozatonként számítják ki az éppen oda illeszkedő, előre rögzített mozdulatsort. Idén e Frostbite 3-nak köszönhetően ezt képkockánként teszik meg. Így szinte teljesen elmossák a határvonalat két animáció között.

Azt már mondani sem kell, hogy ez alkalommal még több játékos egyedi mozgását rögzítették. Többek között a FIFA 18 idei reklám arca Cristiano Ronaldo, a Barcelona középpályása Andres Iniesta illetve a Manchester City fiatal játékosa Raheem Sterling is a rájuk jellemző stílusban jelennek meg a pályán. A fejlesztők célja, hogy a játékosok a jellegzetes mozdulatok alapján is felismerhetőek legyenek. Minden játékost természetesen nem lehet rögzíteni ezzel a technológiával, viszont fontos a mérkőzések megjelenítése szempontjából a változatosság is. Ennek érdekében a különböző testfelépítéssel rendelkező játékosok, a kategóriájuknak megfelelő animációkat kapnak. Például 3 különböző magasság tartományt különböztet meg majd a játék.

“Labdajáték”

Régi játékosok számára már megszokottá vált, hogy minden évben más játékrész kap hangsúlyt. Idén a támadó és védekező játék is apróbb finomításokon megy keresztül. A FIFA 18 új szerelési lehetőséget biztosít az erre kiosztott gomb nyomvatartása mellett, amikor a védekező játékos teljes agresszióval próbálja megszerezni a labdát. Ezzel nagyobb esély lesz kimozdítani az egyensúlyából a labdát birtokló játékost. Az előző epizódban ez csak nagyon ritka esetben sikerült.

Mesterséges inteligencia szinten is változásokat ígérnek a kanadai fejlesztők. Eddig az egyes játékosok egyéni döntéseit helyezték előtérbe az előző években, ami összességében beszűkítette a látóterét a számítógép által irányított csapatnak. A FIFA 18 ebben olyan módon kíván előre lépni, hogy a játékosok csapat illetve egység szinten is gondolkoznak majd. Például egy védő nem csak saját magához képest próbál megfelelően helyezkedni, hanem figyelembe veszi a csapattársak aktuális pozícióját is.

A csapatokra jellemző játékstílus kiemelt szerepet kap idén. Mindenkit arra buzdítanak majd, hogy a választott együttesükre jellemző taktikákat alkalmazzák mérkőzés közben. Illetve az egyjátékos összecsapások alkalmával adaptálódnunk kell majd a számítógép dinamikusan változó játékstílusához.

Szeptember 29-én érkezik tehát a FIFA 18 PlayStation 4, Xbox One, PC, PlayStation 3, Xbox 360 és Nintendo Switch platformokra. Írjátok meg Ti mit vártok legjobban a FIFA 18 -tól a hír alatti komment mezőbe vagy facebook oldalunk hasábjain!