FIFA 18 | Átigazolási mechanika kezdőknek!

Megjelent a játék, telepítem, szentségelek egyet az átigazolási bug miatt (de ez egy későbbi történet), majd az első patch után belevetem magam az első szezonomba. Az tiszta ügy volt, hogy változik az átigazolási mechanika, de egy kicsit több is történt, mint a megbeszélések animálása. Menjünk is sorra ezeken a változásokon.

Első lépésben, a klasszikus “Search” felület megmaradt, amin keresztül névre/posztra/nemzetre és egyéb tulajdonságokra szűkítve, kereshetjük meg az általunk kívánt játékost. Megtalálva, jön az első meglepetés. A klasszikus “Enter – érdeklődés – fizetés” menet most egy kicsit megváltozik, kezdve azzal, hogy a játékost a “Transfer hub”-ra helyezhetjük. Ennyi, a megfigyelésen kivül (aminek megnőtt a szerepe, mivel már csak úgy érdeklődni a játékos árára nem lehet) és a név átmásolásán egy másik listára opción kivül nincs más lehetőségünk. 

A Transfer Hub-ra érkezve, láthatjuk az összes játékost, aki után érdeklődtünk, illetve kezdhetjük meg az átigazolást HA az adott játékos klubja akarja! Ugyanis, ha adott posztra nincs megfelelő játékosuk, pótlás gyanánt, akkor elhajtanak minket elég könnyedén. Erős kezdés! Az átigazolás/kölcsönzés meneténél két opció van: mi oldjuk meg, vagy a gép. A gépi helyzet egyszerű, az átigazolásnál egy minimum és egy maximum árat adunk meg, ami közt alkudozhat helyettünk, míg a kölcsönnél csak az időtartamot részletezhetjük. 

A személyes részvétel már izgibb, ugyanis itt a részletekbe is jobban belemászhatunk. Játékost vihetünk az üzletbe, illetve az eladott játékosaink “továbbadási árából” százalékokat csikarhatunk ki magunknak, ha azok később klubot váltanak. Mókás részletek, amik a játékossal való alkudozásnál is megvannak. Kivásárlási záradékot, szerződési bónuszt és gól/cleen sheet/meccs bónuszokat is határozhatunk meg neki, ha akarunk. Pontosabban, ha az ügynöke úgy akarja. Néha nagyon komoly alkudozásokat sikerült összehoznom, de volt olyan, hogy az első ajánlat után elviharzott egy klub reprezentánsa, mert szerinte nevetséges volt az ajánlat és ezért kár volt eljönnie. Furcsaság még, hogy a kölcsön üzleteknél a játékos dönthet úgy, hogy nem kiván az adott csapatnál játszani. Én első szezonomat a Nottingham Foresttel kezdtem és a PL csapatainak ifjoncai úgy utasítgattak vissza, hogy öröm volt nézni. Egy kicsit bonyolítja a helyzetet a dolog, az biztos.

A biztonság kedvéért, mellékeltem egy videót, hogy ti is pontosan láthassátok hogyan is működik ez a rendszer! Hál’égnek, amitől tartottam, hogy macerás lesz ezeket az alkudozásokat intézni körről-körre, a “gépi” mód megoldotta és így meg is maradhat az újszerű varázsa az új rendszernek.  Ti mit gondoltok az új átigazolási mechanizmusról? Tetszik nektek? Vagy, még ki sem próbáltátok, mert nincs meg a játék? Konzolvilágék segítenek!