FIFA 17 | Mit tudunk eddig? #2

A tegnapi első infóblokk után, ami a játékmenetbéli változásokra koncentrált, most a The Journey cimű, új játékmódról, illetve a menedzser módot körülvevő kérdésekről lesz szó. A “The Journey” elnevezésű játékmódban Alex Hunter, egy fiatal angol játékos karrierjét fogjuk egyengetni, aki a Premier League-ben fog csodát művelni, beleszürkülni a mezőnybe, vagy elbukni. Utóbbi csak rajtunk áll, az előbbi tulajdonságok azonban fixek lesznek. 

Az előzetesek alapján egyenlőre úgy fest, Alex Hunter külső tulajdonságain, valamint nevén sem fogunk tudni változtatni, egy fix karaktert kapunk. Aki játszott a 2K-féle NBA-játékokkal, az Freq történetével bátran összehasonlithatja ezt a játékmódot, hiszen ott ezzel a fix “becenévvel” játszott karakterünk. Ott megvolt a szabadságunk külsejének átszabására (bár érdekesen mutatott a színes bőrű szülők, hófehér gyerkőce), erre itt nem lesz lehetőségünk az előzetes infók szerint. Ez megkönnyít rengeteg dolgot a szerkesztésben, de vesz is el az élményből. Nagyobb poén lenne Szikra Balázs néven játszani, a saját arcommal, akár egy “becenévvel” emlegetve, de ez rengeteg hang- és vizuális anyag variálásával járna, ami egy “kísérleti fázisban” lévő módnál talán még túl merész vállalkozás lenne. 

frostbite-clublockerroom-lg

Újabb hasonlat a kosárlabda-játékkal, hogy egy ligához leszünk kötve. Az előzetes infók alapján csak a Premier League-ben, azaz az angol élvonalban kereshetünk magunknak csapatot. Ez azért is érdekes, mert a PL-el van egy speciális szerződése a játéknak, aminek már tavaly is láthattuk nyomait. Igen, gondolok itt arra, hogy minden csapatnak megvan a saját stadionja, illetve rengeteg játékosnak van meganimálva az arca. Ez a kapcsolat egy komplett sztori-módra bővült, amiben a klubok edzői is feltűnnek immár. Igen, lesz lehetőségünk arra, hogy José Mourinhoval vitatkozzunk. Nem csak azért, mert Jürgen Klopp, Arséne Wenger és Antonio Conte mellett ő is a játékban lesz, hanem azért, mert lesz egy Mass Effecthez hasonló párbeszéd-panel a játékban. Az interjúhelyzetekben már biztos, hogy kell alkalmaznunk, valószínűleg a stábtagjaival, csapattársakkal és mellékszereplőkkel is kell majd beszélgetni. A döntéseink valószinűleg az “Ibra-átlagos-szerény” háromszögben lesznek választhatóak és ezek szerint alakul majd fiatal játékosunk élete.

nickhunter

A sztori alakulásáról csak mérsékelten tudunk dolgokat. Anyánkkal élünk, babettával járunk és kemények vagyunk. Mellette szorgosan járunk edzésekre, ezért valószinűleg felfedeznek minket egy PL-csapat fejvadászai, igy bekerülünk valamelyik akadémiára, onnantól meg irány a felnőtt csapat. Dióhéjban ennyi. Az előzetesből nagyjából az derül ki, hogy lesz egy jó cimbink is a sztoriban. Erről két dolog ugrott be: egyik, hogy ő lesz a szerencsétlen, akiből nem lesz majd profi játékos (azért, mert minket felhivnak a csapathoz és neki nem lesz “hely”…esetleges drámai helyzet), vagy ő lesz az ügyeletes marha, aki lóg majd rajtunk, meg a pénzünkön és menőségünkön. Lehetőségek tárházát kínálja egy jó sztori-mód, bízzunk benne, hogy nem egy Gól-szerű B-filmes sztorit kapunk.

frostbite-newfootballworlds-lg-2x

Ha már történet. A “The Journey” elkészitésében három fiatal futballista, Reece Oxford (WHU), Delle Alli (Tottenham) és Marcus Rashford (MU) is segitettek, saját történeteikkel, valamint már befutott játékosok (James Rodriguez, Martial, Harry Kane) és bele-beleszóltak, az egészet pedig Tom Watt, szellemiró és publicista jegyzi. 

Emellett kérdéses, hogy mi lesz az eddig használt egy játékos móddal, ami sosem volt a játékok húzó-része. Véleményem szerint a “The Journey” mellett felesleges lenne megtartani, bár sokan élvezték, hogy avatárjuknak csinálhattak egy komplett, az új módhoz képest kevésbé lineáris és sztoriközpontú karriert.

Az alap Menedzser móddal kapcsolatban nem sok infónk van eddig. Valószinűleg a The Journeyben megjelenő menedzserek ott lesznek a pálya mellett, de más ligák edzőinek megjelenéséről eddig nincs hír. Arról sincs info, hogy, ha már lennének közelik a menedzserről, miért ne lehetne egy saját “menedzser avatart” is csinálni, aki a pálya mellett toporzékolhatna. Egyenlőre új mechanizmusokról sem esett szó, sem az átigazolásokat illetően, sem a válogatott irányítást, vagy a női csapatok menedzser módba való implementálását illetően. Egyedüli plusz, hogy bekerült a japán liga. Nagyjából ennyi.

ClrzJhkWMAQDdI-