FIFA 15: Dinamikus környezet

Az új generáció nem csak lélegzetelállító gameplay-t, hanem elképesztően realisztikus környezetet is hozott magával. Idén az EA Canada mégtovább fokozza az eddig soha nem látott részletességű körítést a FIFA 15-ben. 

Annak idején az Euro 2000 büszkélkedhetett koszolódó mezekkel vagy a kapu mellé támasztott, egy-egy jólcélzott lövéstől felboruló kulaccsal. Produceri döntésre azonban ezek az apróságok jó ideig száműzve voltak a FIFA sorozatból. Az új generációs konzolok illetve PC hardware-ek megjelenésével viszont újra előtérbe kerültek a pálya szélén melegítő játékosok, labdaszedők és a nagy rangadók elengedhetetlen kellékei a fotósok. 

Tavaly megtapasztalhattuk hogyan kelnek életre a világ leghíresebb arénái. Eddig soha nem látott részletességgel ábrázolt, 3D közönség és egyéb apróság kapott helyet a játékban. A FIFA 15 ennél sokkal tovább megy. Hiába a lélegzetelllító látvány, ha minden sterilnek és túlzottan idillinek hat. A kis hibák, tökéletlenségek teszik környezetünket valóságossá – mondhatni természetessé. 

FIFA 15 Chants

 

Dinamikus gyep

Talán a gyepszőnyeg az ami a legtöbbet változott évről-évre a sorozatban. A játék 99%-a ugyanis itt játszódik. Mit sem érnek a látványos átvezető videók vagy a részletesen kidolgozott animációk megfelelő pálya nélkül. 

A dinamikus gyepszőnyeg tovább mutat az egyszerű szín és kontraszt beállításon. Mérkőzés közben a játékosok mozgását figyelve sérülések keletkeznek a pályán. Becsúszó szerelések, hatalmas esések illetve önfeledt gólörömök mind kihatással lesznek a játéktér minőségére. Esős körülmények között természetesen fokozottabb romlásnak lehetünk majd tanúi idén összel a FIFA 15 megjelenés napján. 

 FIFA 15 Messi

Kapu és egyedi pálya fizika

Ha Ignite, akkor “living worlds.” Ezt a mottót igyekszik a kanadi fejlesztő csapat minden FIFA játékos fejébe gyömöszölni. Lövésre elhajló szögletzászlókra már a FIFA 2008 konzolos verzióiban is láttunk példát, azonban a háló és a kapu dinamikus mozgása egyáltalán nem volt jellemző a sorozatra. Ez az egyik legapróbb, de mégis legjobban várt újítás. A hálóba fennakadó lövések a vadonatúj labdafizikának köszönhetően tökéletes élethűséggel lassulnak és merülnek el a kapu mélyén. Ezzel együtt ha kapufát ér egy-egy elhibázott lövésünk, akkor az egész építmény megremeg. Apró hátrafele történő mozgással csillapítódik a lécbe csapodó játékszer mozgási energiája. 

A pálya és vele együtt az azt körbeölelő stadion dinamikusan ragál majd a játékosok által keltett környezeti változókra. Önmagában ezek a funkciók kevesebb hangsúlyt kapnak mérkőzés közben. Elsőre talán egy átlagos játékosnak fel sem tűnnek majd. Mégis az összhatásra, az “közérzetre” – utalva a FIFA 15 mottójára: “feel the game” – tökéletes ráhatással van. Sőtt, soha nem látott magasságra emeli a már tavalyi évben elért színvonalat. 

 FIFA 15 Pitch

Dinamikus időjárás

Idén a kanadi stúdió még nem állt készen a FIFA 15 ezen funkcióinak bevezetésére. A kiadó által publikált címek közül sokakban már láthattunk számtalan példát az élethűen változó időjárásra. Sött, a FIFA 2008 és 2009 büszkélkedhetett hasonló funkcióval. Természetesen még ezt is lehet majd tovább fokozni például páratartalmat vagy szelet adni a játékhoz. Ez azonban még a jövő zenéje. Ami biztos, hogy idén sem kell szégyenkeznie a sorozatnak a konkurenciával (?) szemben.

 

Összességében végre kedvenc labdakergető játékunk olyan körítést kap majd, amit minden foci rajongó megérdemel. Lélegzetelállítóan kidolgozott modellek, vadonatúj fizika és a cikkünben sokat méltatott dinamikus környezet gondoskodik a FIFA 15 játékban az élethű hangulatról miközben kedvenc csapatunk élén magasba emelhetjük az áhított trófeát.

 

Te mit gondolsz a FIFA 15 -ről? Várjuk véleményeidet és észrevételeidet a hír alatti komment mezőbe vagy közösségi felületeinken!