FIFA 13: Mérkőzések minden napra

David Rutter nevét minden elvetemült FIFA rajongó ismerheti, ha nem feltétlenül a NatGeo-n bemutatott dokumentumfilm kapcsán, de felszólalásait megelőző “integetéseiről” biztosan. Nem telhet el év a szokásos GamesCom beszámoló nélkül, ahol kedvenc videójátékunk producere igyekszik szemünk elé tárni a játék leglátványosabb újdonságait.

Ennek ellenére az élő kölni bejelentkezést nézve, sokkal inkább a fülünk kapta a főszerepet, mint sem maga az új játékelem. A Matchday névre keresztelt, ezidáig még csak angol fantázianéven futó vadonatúj, a játékba épülő modul segítségével szinkronizálhatjuk újdonsült játékszoftverünket a valós bajnokságok eseményeivel. Amennyiben az általunk preferált ligában átigazolás, sérülés vagy váratlan eltiltás következik be, a FIFA 13 automatikusan frissíti adatbázisát az eseményeknek megfelelően. Ez természetesen vonatkozik majd a játékosok teljesítményére is. Így ha kedvenceink nincsenek formában a szombat esti mérkőzésen, mert előző este felszaladt a barackpálinka, akkor a virtuális gyepen sem akadnak majd be akkora eséllyel a kapuralövések.

Ez a modul persze kikapcsolható lesz egyetlen gombnyomással minden mérkőzés előtt, vagy akár teljesen kiírthatjuk a programból a saját beállításaink menüpont alatt. Azonban ez igen nagy hiba lenne, hiszen minden általunk játszott mérkőzés eredménye felkerül az EA SPORTS Football Club globális adatbázisába és a Matchday funkcióval lejátszott mérkőzések hatalmasat lendíthetnek kedvenc labdarúgócsapatunk helyezésén a virtuális tabellán. A játékmód segítségével akár újraírhatjuk a történelmet vagy éppen lejátszhatjuk előre a soron következő rangadókat. Minden, a rajongók által digitálisan elért eredményt az EA SPORTS számítógépei összevetnek a valós adatokkal. Ebből születik meg egy pontszám, mely eldönti mely csapat szurkolói nyerték az adott mérkőzésre kiírt versenyt. Az előadásból az nem derült ki, hogy egy a FIFA Online sorozathoz hasonló “perk” (digitális díjazási rendszer, például cipők, mezek, csapatok) rendszerrel lesz e dolgunk vagy egyszerűen tapasztalati pontokkal gazdagítanak minket szeptember 28-tól a játékóriás sport divíziójának mesterei.

Összefoglalás képpen tehát, azt érdemes tudni a hamarosa érkező FIFA 13 egyik legszórakoztatóbb játékmódjával kapcsolatban, hogy az általunk kiválasztott bajnokság minden együttese és játékosának avatarja a valóságnak megfelelően fog teljesíteni a polygon-arénában is.

Kitartó olvasóinknak pedig következzen a slussz poén. Ugyanis nem csak látószerveinknek kedvez a Matchday névre keresztelt funkció, hanem hallójáratainkra is simogatóan hat majd ez az újítás. Nem meglepő módon, az angol nyelvű kommentátorok is alkalmazkodni fognak a reális adatokhoz. Mérkőzés közben speciális megjegyzéseket tesznek majd névszerint (!) a játékosokra és időnként kibújva az elfogulatlan szerepkörükből, a székből felállva buzdítják majd a hazai csapatot egy-egy hatalmas gólhelyzet alkalmával. A sajtótájékoztatón bemutatott videóbejátszás alatt elképesztően jólhangzott az a néhány mondat, melyet Martyn Tyler és Alan Smith varázsolt a membránokba.