FIFA 12: Az Andy Gray botrány

A botrány egy csendes hétvégi mérkőzésen tört ki, ahol a népszerű britt sportcsatorna a SkySport két vezető sportriporterének adáson kívüli kommentárja valamilyen oknál fogva rögzítésre került. A problémát az okozta, hogy a Sian Massey női partjelzőt bíráló, szexista párbeszéd eljutott az egyik londoni napilapnak. A csatorna azonnal menesztette az Andy Grey és Richard Keys által alkotott párost.

Az ügy természetesen több kérdést is felvet. Az újságírók az Electronic Arts-ot is megrohamozták az ügy kapcsán, ugyanis az utóbbi években Andy Grey organumával élvezhették az angol FIFA kedvelői a mérkőzéseket. Mivel a kiadó még korainak tartana nyilatkozni a következő epizódot illetően, ezért közleményükben nem kívánták kommentálni az esetet. Ami viszont a spekulációkat illeti nem kizárt, hogy ismét felmerül Clive Tyldesley és Andy Townsend neve is, akik az EURO 2008-ban arattak osztatlan sikert a játékosok előtt. Sokan bírálták ugyanis azt, hogy Grey rögzített szövegei idejét múltak és unalmasak lettek az évek során. Sajnos azt sem tudni mi lesz így Martin Tyler-el, akinek videójáték szereplésére lehet éppen ez a botrány tesz pontot. Az Electronic Arts azt sem erősítette meg, hogy egy esetleges patch keretei között törölnék Andy Grey-t a FIFA 11 jelenlegi verzióiból.

Andy Grey

Forrás: www.sodahead.com

A női játékvezetők megjelenése a pályán egyébként felveti a kérdést, hogy a népszerű videójáték fejlesztő/kiadó cégek mikor implementálják a női játékvezetőket, játékosokat az eddig elsősorban férfiakat szerepeltető sportjátékokba. Ami pedig mégtovább lendítheti a fantáziánkat az üggyel kapcsolatban, vajon a gyengébbik nem megjelenésével mekkora arányban nőnek a labdarúgó videójátékok népszerűségei a nők körében.