FIFA 11: Teszt (PC)

Idén mondhatni nagy fába vágták a fejszéjüket a készítők. Azonban ha belemerülünk a részletekbe nem is tűnik olyan hatalmasnak az a fatörzs. Bizonyára sok olyan játékos akad a világon, aki elsősorban azért nyergelt át a konzolok által nyújtott csili-vili grafikával rendelkező FIFA változatra, mert túl monotonnak találta a PC-re megjelenő változatot. Viszont abban mindenki egyetértett ezidáig is, hogy a személyi számítógépekre kiadott verziónak a nem éppen vasakat izzasztó grafikája és évról-évre konstans játékmenete a legnagyobb hátránya. Ezért is merül fel a kérdés bennünk, amikor először leülünk a FIFA 11 elé:

“Vajon jobban örülünk mi egy konzolos átiratnak?”

A válasz a grafikát tekintve mindenképpen pozitív. Ilyen hatalmas különbséggel nagyon régen találkozhattunk két évjárat között. Talán a FIFA 2002 és 2003 közötti lépcsőfok volt hasonlóan magas. Azok a játékosok akik játszottak a FIFA 10 PlayStation 3-ra kiadott példányával teljesen otthon érezhetik magukat a játék menüjében és a mérkőzések közben is. A sokak által kedvelt “aréna” mód is meghatárzó része a játéknak. Minden apró részlet tökéletesen átkerült a konzolos változatból, ami miatt azt nagyon szerettük. Dícséret illeti e téren a fejlesztőket azért is, mert nem változtattak a “next-gen” menürendszeren sem. Még a régebbi masinákon is igen gyorsan betöltődnek az egyes menüpontok. A grafikus motor idén is könnyen butítható. Ezáltal az alacsonyabb teljesítményű számítógépeken is problémamentesen futtatható a játék. Inkább a fejlett mesterséges inteligencia az ami az erőforrásokat majd leköti a régebbi gépeken. Itt érdemes megemlíteni a mesterien kialakított indító menüt. Ahol a kinézet mellett az írányítást is testre szabhatjuk.

fifa11pc4

Manager mód avagy “Mindíg, minden körülmények között” nyernünk kell!

Ez sajnos idén a leggyengébb része a játéknak. Természetesen itt is találunk konzolos utalásokat, azonban talán ez az egyik legnagyobb hibája is egyben ennek a játékmódnak. Az eddigi PC-s megoldásokat hátrahagyva a készítők inkább itt is az egyszerűségre helyezték a hangsúlyt. Azonban mint tudjuk a PC-s társadalom nagyrésze szereti magát mindél jobban kiélni kedvenc eggyüttesének menedzsereként. Egyes menüpontok igen szétszóródtak a képernyőn. A tesztelés alatt egyszer sme sikerült sikeresen leadni vagy megvásárolni egy játékost. Illetve hosszas keresgélés után találhattunk rá a jegyek árát megváltoztató kapcsolóra, ami valamiért nem a következő mérkőzés menüpont alatt található meg. A szerződés hosszabítások sem mentek flottul az első néhány játékbéli hónapban. Valamiért túl szigorú a gép velünk, játékosokkal szemben. Maga a bajnokságok felépítése is ütközik a realitással. Például az egyes kupákra való kvalifikáció és magasabb osztályokba történő feljutás nem mindig veyet eredményre. (értsd: nem jutsz fel másodosztályból az elsőbe) A bajnoskágok egyébként izgalmasnak mondhatóak abból a szempontból, hogy az éppen aktuális riválisunk mindig a nyakunkban lohol. Illetve nem ülhetünk a babérjainkon egy hosszab győzelmi sorozat alkalmával, mivel egyetlen döntetlen vagy vereség is letaszíthat minket a dobogóról. Ekkor hat talán egy picit irreálisan az, amikor az aktuális első helyezettnek nincsen veresége, se döntetlene az egész idény alatt.

fifa11pc9

Periféria háború

Az ősrégi FIFA-sok vélhetően billentyűzet segítségével vágnak neki a bajnokságnak minden évben. Bár a már említett hivatalos patch ehhez is nyújt segítséget, ez az átirat mégis a játékvezérlőket helyezi előnybe. Egérrel szinte fölösleges lett navigálni a menüben. Minden feladat könnyedén és sokkal gördülékenyebben elvégezhető kontroller segítségével is. Manapság ezek ára sem haladja meg nagyon a 10 ezer forintos határt. Ha igazak a pletykák ez jövőre még inkább így lesz.

Összkép

A játékot akik eddig töretlenül szerették, mindenképpen büszkén teszik majd polcukra idén is. Azok akik pedig átnyergelnének a konkurenciától sem fognak csalódni. Az online bajnokságok kapcsán ugyan vannak nehézségek. Eredeti példány megléte azonban a kedvező árak miatt sem okozhat gondot senkinek. Szavatosság szempontjából a többjátékos mód dönt idén. Ugyan sokak bánatára a direkt IP támogatás kikerült a játékból, viszont sokkal problémamentesebb lett az online játék. A fájlstruktúra szokatlansága miatt, még a legtapasztaltabb moddereknek is meggyűlik a bajuk az idei résszel. Remélhetőleg az EA SPORTS igyekszik DLC-k formájában kompenzálni a játék ezen hiányosságait. Akárhogyan is. Ez egy történelmi pillanat, mert egy megújult FIFA jelentkezik PC-n. Ami méltó helyet foglal el a sorozatban.