Egy igazi kincs

Ismét jelentkezik retro rovatunk a hosszú hétvége alkalmából. Ezúttal egy igazi kincs került a birtokunkba és tárjuk elétek, hogy ámuljatok.

Nincs olyan FIFA játékos, aki ne tudná, hogy honnan indult el ez a nagyszerű sorozat, ha máshonnan nem is, oldalunk FIFA História részlegéről már egészen biztosan tájékozódott. A legelső rész 1993-ban jelent meg és változtatta meg alapjaiban a sportjátékok játékszabályait. Kezdetnek nem állt neki rögtön számozni az Electronic Arts, hanem egész egyszerűen FIFA International Soccernek keresztelte el, később a közösség aggasztotta rá a FIFA 94 nevet. Ennek egy még ma is működő példánya került a kezeink közé, igencsak kalandos úton és mutatjuk meg nektek, hogy honann is ered az a varázs, amit a FIFA még ma is áraszt magából.

FIFAIS selectsideAz úgynevezett főmenüvel nem sokat cicóztak, ami lehetőségünk van, a játékbeállításoktól kezdve a csapatok kiválasztásáig, mindent ott tudunk beállítani egy panelen. Az aláfestőzenéről a klasszikus C64-es idők jutnak az eszünkbe, aki nem játszott vele, annak lehet, hogy ez már csak zaj. A játékmenet az, ami nagyon magávalragadó és valószínűleg ettől is vált a sorozat népszerűvé, hogy mert újítani. Szakítottak a korábbi felülnézetes, meg minden 2D-s kamerabeállítással és egy majdhogynem 3D-s képet kapunk vissza egy fix kamerával, ami csúszkál.
Személy szerint nekem már a mérkőzés elején leesett az állam, ugyanis korábban ehhez a darabhoz még nem volt szerencsém. A középkezdés úgy, mint az életben a szerncsén múlik, pénzfeldobással! És természetesen gyönyörű animációval megrajzolva.
Játék közben nem csalódtam még így 19 év távlatból sem. Az egyetlen furcsaság, hogy a „szokásos” billentyűzet kezelés (WASD) nem működött, és át kellett szokni a Shift-Ctrl-Space kombinációra. A meccset becsúszások, esések, csukafejesek és vetődések tarkították. A kirúgás és a szöglet valami parádés, hogy nekem kell kijelölnöm azt a területet, ahova a labda érkezzen, szembe a mai megoldással, amikor vakon lövöm el a lasztit.
Mindenképp nézzétek meg a videót, az is aki játszott vele és az is, aki nem és ne feledjétek: 1993-at írunk!
A mérkőzésen Magyarországgal játszottam Lengyelországgal. Sajnos nem voltak licenszelve a játékosok, így random nevek vannak a keretekben, nem is feltétlenül magyarok.