Az MTK és az Újpest a FIFA-ban!

Szenzáció! – Kezdhetnénk akár a címben is, ha 1998-at írnánk, nem pedig 2012-t. Rutinos olvasóink ennyiből már biztos rájöttek, hogy ismét az EuroFIFA Retro rovata jelentkezik, és ezúttal a FIFA 99-et nézzük újra át.

A FIFA 99-ben olyan történt, ami sem előtte, sem utána a FIFA játékok történelmében, mégpedig, hogy magyar klubcsapat szerepelt a játék adatbázisában. Ráadásul nem is egy, hanem rögtön két csapatot érhettünk el a „Rest of Europe” részből. Az egyik a bajnokcsapat Újpest, a másik a kupagyőztes MTK volt. A bemutatómérkőzést természetesen velük játszottuk le.

Új fényrendszert vezettek be, amivel megvalósulhattak első ízben az éjszakai mérkőzések, reflektorokkal megvilágítva. Ugyanide tartozik, hogy továbbfejlesztették az árnyékokat, amik immáron sokkal valósághűbb képet adtak vissza a képernyőn. A reflektorok ugyan nem világítottak, de a pálya megvilágítása ezt a látszatot keltette.

fifa99 2012-05-22 14-24-44-58

Játékmenetet illetően a szélső játékra fektették a hangsúlyt, valamint a labdák lekezelésére és fedezésére. Ebben a verzióban tudtuk először mellel lekezelni a labdát, valamint szintén a játékos mellkasával fedezni azt.

Először itt vezették be a kapus kihívása opciót, vagyis védekezés közben egy gomb nyomvatartásával a kapusunkat elhívhattuk a labda irányába és segíthettünk a védőknek. Ma is nagyon sokan használják ezt funkciót, érdemes hát megjegyezni, hogy innen ered.