Az első stoplik

Teljesen véletlen az időzítés, de annál jobban kapcsolódik mostani Retro rovatunk alanya a hamarosan megjelenő Euro 2012 kiegészítéshez. A régi FIFA játékosok bizonyára emlékeznek még az Euro 2000 videójátékra amely természetesen külön lemezen érkezett fél évvel a FIFA 2000 után. 

 


stopliMivel a fejlesztők akkoriban már félúton jártak a FIFA következő epizódjának megjelenésével, ezért maga az Európa Bajnokságnak dedikált videójáték egyfajta betekintés volt a FIFA 2001 világába. A játékmenetben nem történtek nagyobb változások, a számítógép által meghatározott erősségű passzokat tudtunk előidézni a játékosok alatt megjelenő irányvektorok segítségével. Mint akkoriban az a legtöbb EA SPORTS játékra jellemző volt, a legnagyobb mérföldkövet a látványvilág fejlődése jelentette. Ugyan az ezredfordulókor kiadott játék már rendelkezett mozgó közönséggel vagy a kapu mellett elhelyezett kulacsokkal. Ennek ellenére a 2001-es változat mégjobban benépesítette a játékteret a cserepadon melegítő játékosokkal, a csapat színeiben lengedező zászlókkal vagy a labdarúgó videójátékok történetében először megjelenő stoplikkal a cipőkön. Azok akik igazán a FIFA játékok történelmébe szeretnének elmerülni, mindenképpen felkell jegyezzék a tényt miszerint az első megmozdult közönség 2000-ben, a cserepadon ülő játékosok és a stoplik pedig 2001-ben érkeztek a sorozatba. De mit hozott az Euro 2000?

 

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az EB játék inkább elvett a FIFA 2001-ből. Már a 99-es részben népszerűvé váltak a hosszan elnyúló és hatékony becsúszószerelések. Azonban egy valami mindig nagyon hianyzott a sorozatból: a piszok. Akkoriban mindenki arra várt, hogy mikor lesznek pisyzkosak a játékosok egy-egy vetődés után. Ugyanis kicsit illúziórombolóként hatott, amikor a játékosok egy nehéz mérkőzés után ugyanúgy vándoroltak le a gyepről mint ahogyan felléptek rá. Az EB játékban ezt próbálták jobban szimulálni a fejlesztők. A mezeken megjelenő nevek és a vetődésekből származó foltok a szerelésen védjegyeivé váltak az Euro 2000-nek. Sajnos ennek eredménye képpen, a kicsivel komplexebb FIFA 2001-be nem kerülhettek már bele ezek az újítások. Így a mezeken megjelenő nevekre és a koszra további 2 évet kellett várni. Igaz a FIFA 2002-ben koszosak lehettek a játékosok, de nem olyan mértékben mint az Euro 2000-ben vagy a FIFA 2003-ban. A különböző stadionok váltakozó gyepszőnyege (első FIFA játék melyben köralakúra volt nyírva a gyep) és a már említett grafikai ujítások tökéletesen kárpótoltak mindenkit. 

 

Azok akik esetleg nem játszhattak ezzel a nagyszerű játékkal, nézzék meg a következő videót. Várjuk véleményeiteket a játékkal kapcsolatban. Találkozunk a következő Retro részben!