A passz ereje

Mai nap a FIFA 2002-t emeltük le a polcról, hogy szokásos Retro rovatunk keretében átélhessétek azt az élményt, amit annak idején 2001. november elsejétől minden FIFA rajongó érezhetett.

Szokták mondani, hogy az idő megszépíti a dolgokat, azonban arra határozottan emlékszem, hogy ez volt az a FIFA epizód, ami nálam leváltotta a 99-et. Hiába volt a közte levő kettő is pazar, nem nyújtottak annyi újat, ami miatt cserére szántam volna magam. Ez 2001. végén változott meg.

Hatalmas változásokon esett át a játékmenet. Újdonságként hatott, hogy most már nem csak a közelünkben lévő játékostársaknak tudunk pontos labdákat adni, hanem a tőlünk távolabb levőknek is. Ezt elősegítve megjelent egy sáv, ami a passzolások és a lövések erejét hivatott visszajelezni számunkra. Ez csak akkor ugrott fel, amikor megnyomtuk a lövéshez vagy passzoláshoz rendelt gombot.

fifa 2002

A szereléseket összekötötték a játékvezetővel, így ha megfelelő szögben és időben csibészkedtünk, azt a bíró sporttárs nem vette észre. Ezt a mai FIFA-kban nem igazán érezhetjük, talán majd idén a FIFA 13-mal valamilyen szinten visszakerül a játékba.

 
Lehetőségünk volt kijutni a világbajnokságra egy, ma úgy mondanánk, hogy karrier mód szerű játékmódban. Itt már megjelent a sérülés és a fáradtság kezdetleges formája, ezzel próbálták minél élethűbbre varázsolni.

Az élethűséghez hozzátartozik, hogy ez volt talán az első FIFA, amiben ténylegesen fel lehetett ismerni – a kor grafikájához megfelelően – a játékosokat, nem az alap arcot kapták meg, így a nevesebb és jobban kidolgozott játékosok felismeréhez nem kellett látnunk a mezszámukat.