FIWC: Utazási tippek

Amint előző beszámolónkból kiderült nyakunkon van az FIWC prágai fordulója, melyre nem feltétlen csak az jogosult résztvenni, aki megnyerte a budapesti tornát. Vágjunk is tehát bele rögtön a közepébe, hogy miként is érdemes megközelíteni a selejtező helyszínét Magyarországról.

Bár a különböző légitársaságok igen elfogadható árban repítik utasaikat a különbőző európai desztinációkba, esetünkben mégsem ajánlanánk a kereskedelmi személyszállítás ezen ágazatát. Bár az úti költség ez esetben sem haladja meg az 50 ezer forintos küszöbértéket. Ez az a fogyasztói ár amelynél átlagos, “turista” osztály fogalmát kielégítő körülmények között tudunk Európán belül utazni. Egyetlen hátulütője a repülővel történő utazásnak jelen esetben az úgynevezett “reptéri transzfer.” Ennek ára minden vársoban akár a triplája is lehet az alap tarifának. Viszont megkell hagyni, hogy az ár/érték arány igen kiegyensúlyozott. Magyarán szólva a buszok valóban a legfontosabb közlekedési gócpontoknál teszik le a reptérről érkező utasokat.

Mivel viszonylag közeli célállomásról beszélünk (ami gépjármű segítségével is megközelíthető, erről később) érdemes megfontolni a különböző nemzetközi autóbuszjáratokat is. Ezek nagyrésze a Népliget pályaudvarról vagy a Stadionoktól indul. A jegyek ára körülbelül 5 és 10 ezer forint között ingadozik. Retúr jegyekről beszélünk és a nagyobb cégek akár naponta 5 járatot is indítanak megközelítőleg 6 és fél órás menetidővel. Sajnos az elérhető buszjáratok nem a vasútállomásnál tesznek ki minket, hanem a Florence plázánál. Innen metróval tudunk a leggyorsabban tovább utazni célállomásunk felé.

Ennél olcsóbban is elérhetjük a cseh fővárost, mégpedig gépjárművünk segítségével. Ezt átlagos fogyasztás mellett a közel 4 és fél órás autóút körülbelül 32 ezer forintos benzinköltséget termel. Ez azonnal eloszlik 3-5 felé ha ismerőseinket is elcsalogatjuk erre a kalandra. Ekkor személyenként átlagosan 6 400 forintot kell bekalkulálni. Erre természetesen rájön az élelem is. A buszjáratok esetében ingyenes catering szolgáltatást kapunk. Így mondhatni autóbusszal és kocsival is nagyjából fejenkénti 10 ezer forintos költségen megúszható a kalandunk.

Összegezve tehát a tudnivalókat. Aki rednelkezik jogosítvánnyal és gépjárművel annak mindneképpen megéri autóval lemenni az 1 napos rednezvényre egy hajnali indulással és éjszakai érkezéssel. A tömegközlekedésben jártasabbak pedig az autóbuszokkal járnak a legjobban. Itt azonban a szállást is érdemes figyelembe venni és a verseny elötti napra bölcs döntés megvenni a jegyet. A szállással kapcsolatos információkat egy másik cikkben közöljük rövidesen. Pontos linkekeért, webcímekért kommenteljetek a híreink alatt vagy szóljatok hozzá Facebook csoportunkhoz.