Reminiscentia

Mély fájdalommal és a hozzátartozók, barátok felé irányuló együttérzéssel búcsúzunk a magyar videójáték-újságírás legmehatározóbb szereplőjétől Gyu bácsitól. Személyes hangvételű cikkünk következik. 

Csupán 11 éves voltam, amikor az első GameStar magazint tartottam a kezemben 1999. szeptemberében az Újhegyi Uszoda és Strandfürdő előterében. A hatalmas színes képek, az addig nem igazán látott csillogó papír minősége szinte azonnal magával ragadott. Kiskoromban nem szerettem olvasni. Sokkal jobban érdekeltek a kézzel fogható dolgok. A GameStar akkori szerkesztői azonban nagyon közvetlen, könnyen fogyasztható, de mégis elképesztően szakszerű módon írtak a számítógépes játékok aktualitásairól. A kétezres évek elején még nem jutott el az internet minden háztartásba. Számomra az elsődleges hírforrást a GameStar (GS) jelentette. Innen értesülhettem a legfrissebben megjelent játékokról, hasznos kiegészítőkről és a “Külvilág” rovatnak köszönhetően más érdekességekről. A magazin bővülése szépen lassan kitágította a világot és szépen lassan összekapcsolta magukat az olvasókat is. Hihetetlen érzés volt izgatottan lapozgatni a frissen kézhez kapott újságot “Bekerültem az Arénába?!” kérdéssel a fejemben. Az Aréna nagyon sokak (köztük saját magam) részéről a fórumot jelentette. Kisebb-nagyobb, időnként vicces problémákra válaszolt itt Gyu, melyeket e-mailben lehetett eljuttatni hozzá. Megjelenéskor pedig kiderült, ki az aki választ is kaphatott kérdésére. Ezzel hatalmas tisztelet övezte azt is, aki bekerülhetett a lapba. Mivel az a kérdés vagy hozzászólás valóban érdekes kellett legyen. 

Még arra is rávett egyszer, hogy kipróbáljam a PES-t, mert ott a számítógép valódi focit játszik.

Személyes tapasztalatom alapján Gyu egy nagyon közvetlen szerkesztője volt a GameStar-nak. Idejéhez mérten mindig igyekezett válaszolni a felé irányuló kérdésekre. Az MSN korszakban, amikor elérhető volt, minden alkalommal kapható volt egy jó chatelésre. A beszélgetések alkalmával előkerült elképesztően színes és olykor kalandos élete, illetve rendkívüli műveltsége is, ami írásaiban is tükröződött. Tudomásom szerint szerette a sportjátékokat. Minden évben az aktuális Madden, NFL, NBA és FIFA epizódok részletes bemutatását élvezhettem a GameStar hasábjain. Még arra is rávett egyszer, hogy kipróbáljam a PES-t, mert ott a számítógép valódi focit játszik. Hosszú éveken keresztül csücsült a trónon Gyu szemében is a FIFA sorozat, de a 2004 – 2011-ig tartó mélypontot Ő sem tudta megbocsájtani. Illetve nyitott gondolkodásának köszönhetően mindig adott esélyt a “kicsinek”, hogy bebizonyítsák van alternatíva. 

Az utóbbi években az információközlés villámgyors változásával a Gyu által képviselt egykori célok sokkal elérhetőbbek lettek. Már nem kell várnunk a következő megjelenésig, hogy kapcsolatban lehessünk. Nem érzem úgy, hogy az általa megteremtett értékek távozásával elvesznének. Ezért nem gondolom, hogy ez egy korszak végét jelenti. Viszont hatalmas űrt hagyott maga után. Engem büszkeséggel tölt el, hogy követhettem munkásságát és egyszer még kezet is rázhattam vele. Sajnos ebbe a cikkbe nem férhetett bele minden élményem vele kapcsolatban. De ezek az első gondolataim a hír kapcsán. 

A Magyar FIFA Közösség búcsúzik Dragon Györgytől (Gyu), aki 2015. január 2-án 48 éves korában hunyt el. Az GSO-n megjelent cikkhez kattintsatok ide

Maximális tiszteletem Gyu bácsi!