magyar eSport

Bevallom hosszas gondolkodás és az EuroFIFA.hu 4.0 megjelenése kellett ahhoz, hogy ezt a bejegyzést, cikket vagy véleményt (nevezzük bárminek is) megfogalmazzam oldalunkon. A cikk írójaként úgy érzem több alkalommal meg lettünk szólítva különböző fórumokon, felületeken. Következzen tehát a magyar eSport a FIFA közösség egy tagja szemszögéből. 

Nem tartom magam mai csirkének. Főleg ha videójátékokról beszélünk. Persze léteznek sokkal öregebb játékosok is az éterben, azonban a 2000-es évek legelejétől így vagy úgy de kivettem a részem a manapság már eSport-ként jellemzett mozgalomból. Annak idején, amikor még internet kávézókba jártunk szombat délutánonkét 4 órát játszani, egymás ellen, helyi hálózaton keresztül egyáltalán nem sportként tekintettünk erre a tevékenységre. Természetesen, miután 2002 környékén beindultak a nagyobb rendezvények (akkori nevükön LAN-ok) már mi is eSportként tartottuk ezt számon. Egy ilyen eseményen részt venni vagy akár csak felkészülni rá hatalmas élményt és nem kisebb megtiszteltetést eredményezett.  

Sportolónak tekintettük magunkat?

Nem. Mint ahogyan a póker játékosok sem azok.

Felnéztünk más jobb játékosokra ezzel példaképet teremtve magunknak?

Igen. Nagyon sok olyan idősebb játékost számon tartottunk, akik kiemelkedő teljesítményükkel megragadták a figyelmünket. Ezek a játékosok akkoriban érettségük, tiszta gondolkodásuk és életvitelük miatt is méltán mutathattak példát.

Mi változott az évek során?

Felnőttek az akkori tizenévesek. Leginkább lediplomáztak, családot alapítottak és az életüket egy teljesen más irányba terelték. Emiatt eltűntek a fórumokról, chatcsatornákról és a közösségi weboldalak hasábjairól. Hiába mutattak jó példát, hatalmas űrt és zűrzavart hagytak maguk után. A csíráiban elfojtott viták végtelen hosszúra nyúltak és az internet fejlődésével egyre több publicitást kaphattak azok, akik annak idején csak “dual-regként” szólhattak hozzá a fórumtémákhoz.

Hol tartunk most?

Ahogyan már említettem a világháló és a úgynevezett közösségi oldalak fejlődésével szinte bárki pillanatok alatt megoszhatja nézeteit másokkal. Tulajdonképpen nincs is szükség értékes tartalomra csak megfelelő közegre. Rendezvények tekintetében is hasonló a helyzet. Amíg annak idején az ország nem volt tele különböző szórakozó helyekkel vagy rendezvény szervező cégekkel, manapság már pillanatok alatt létrehozhatunk különböző eseményeket. Ezek azonban köszönőviszonyban sincsenek a régi LAN-okkal, bármennyire is próbálják ezt a szervezők eröltetni, illetve idő közben felnőtt egy olyan generáció is amelyik nem is feltétlen tart igényt az ilyen jellegű megmozdulásokra. 

Mi várható a jövőben? Szerintem…

Hivatalos FIWC szervezőként első kézből mondhatom, hogy tökéletesen beváltak az online selejtezők. Igaz, a csalások száma, a rendszer kijátszhatóságával együtt jelentősen növekedett. Ennek ellenére tökéletesen kielégíti a mai általános és középiskolás réteg igényeit. Egyre többet látok manapság fiatalokat az utcán különböző kütyüket nyomogatni, mint komoly szinten online számítógépes vagy videójátékokat játszani. 

Eljönnek az emberek manapság rendezvényekre, versenyekre?

Igen. Nem is kevesen, mert nagyon sok jó ötlet és megvalósítás létezik.

Komolyan veszik ezeket a versenyeket?

Igen. Tisztességesen felkészülnek, ha kell helyt állnak magukért.

Felvesznek saját mezt szponzorok logóival? Klánokba tömörülnek és sportolóként tekintik magukat?

Nem. Elsősorban önmegvalósítás, szórakozás, kikapcsolódás miatt vesznek részt ezeken az eseményeken. Nem beszélve a díjazásról, amit nehéz leírni is, de nagyon sok esetben tovább értékesítenek.

Van értelme eSport-ról beszélni?

Egy bizonyos körön belül igen. De véleményem szerint nincs értelme ráeröltetni ezt a fogalmat a mai fiatalokra. Ha az emberek maguktól, mindenféle külső cégek vagy érdekemberek ráhatása nélkül nem érdeklődnek az igen hangzatos “tudatos játék” iránt mi értelme van megteremteni egy szűk hardcore réteg játszóterét? Ha megnézzük az ebben a témában létrejött felületeket az egész nem szól másról mint az image építésről. Az eljárás elképesztően lineáris és sokszor zavarbaejtően átlátszó: 

  • gyűjts össze minél több lelkes amatőrt
  • bizonyítsd be, hogy közöttük profi vagy
  • ünnepeltesd magad amíg csövön kifér

Póker vagy sakk? 

Egyik se. Az évezred hajnalán a párbajtőrözéssel vagy a vívással hasonlítottuk össze a virtuáls párbajokat. Egyre többen most a sakkot említik párhuzamként. De mi a közös a pókerben és a sakkban? Hivatalos körökben mindkettőt asztal mellett játszák. 

Rendben. De mi a pókeres hasonlat a bejegyzés elején?

A pókert (mint ahogyan a sakkot is) lehet digitális formában játszani egy számítógép előtt ülve. Azonban egy digitálisan szimulált környezet, az azt létrehozó architektúra miatt sokkal inkább hasonlít egy irányított szerencsejátékra, mint valós teljesítményre. 

Badarság! A hétköznapi sportban is nagyon sok múlik a szerencsén, véletlenen. Maga a szó is a kikapcsolódást, tudatos tevékenységet (hatalmas tapost a “tudatos játék” kifejezés feltalálóinak), versenyzést jelenti. 

Ezzel nem is vitatkozom. De pontosan emiatt éltem az “irányított szerencsejáték” kifejezéssel. A valóságban egyenlőre sokkal több múlik a végtelenbe nyúló, apró tényezők véletlenszerű játékán, mint egy 64 bites processzor kötött számítási rendszerében generált random értékén. Az elektronikus és a valóságos sportban az emberi tényező megegyezik. Viszont véleményem szerint, még mindig több élet van, egy külső hatásokat elszenvedő, kézzel fogható sportszerben, mint egy virtuálisan létező avatarban.

Verdikt?

Szerintem külföldön sem népszerűbb demográfiai szempontból az eSport. Csupán sokkal több pénzt tudtak belepumpálni a mögötte álló cégek. Elvégre nyugaton a hard core játékosoknak külön piaca van, ahol méregdrágán juthatnak hozzá olyan eszközökhöz amiket a gondosan magasba emelt “eCelebek” is használnak.

eCelebek? Ne már…

Mielőtt bárki olvasna a sorok között és féltékenységgel vádolna: igen, mélységesen felháborítónak tartom, hogy az EuroFIFA csapatából egyetlen szerkesztővel sem készült interjú a mainstream gaming médiában a rendezvényekkel és versenyekkel kapcsolatban. Amikor évekkel ezelőtt még a FIFA HUNGARY kötelékén belül (mind a mai napig büszkék vagyunk a FIFA HUNGARY-ra!) majd később EuroFIFA színekben, az ország összes FIFA rendezvényének lebonyolításában aktív szerepet vállaltunk. A listából csak pár darab:

  • 4v4 Foci Kupa sorozat
  • FIFA Interaktív Világbajnokság
  • FIFA Klub
  • Hivatalos FIFA Launch Party

 De egyben örömömre szolgál, hogy az EuroFIFA eddig kimaradt mindenféle hasonló ügyből. Az évek során nem igazán fogalmaztunk meg mottót (majd ennek is eljön az ideje), de akik minket követnek már a kezdetektől jól tudják: mi csak azt csináljuk amihez kedvünk van és mások helyében örömmel tennénk. Repülős hasonlattal élve: “akkor engedem el egyedül a növendékemet repülni, ha a saját családomat is mögé merném ültetni.”

Magam részéről továbbra is támogatom és üdvözlöm a magyar eSportba fektetett törekvéseket. Azonban elkeserít azt látnom, hogy sokan ebből itthon is megélhetési és image építési kérdést csinálnak.

Köszönöm szépen a figyelmet. Ha érzek magamban erőt, folytatom elmélkedésemet a gaming világáról. 🙂