FUT | Kezdő játékosoknak

A FIFA Ultimate Team kétség kívül az egyik legnépszerűbb játékmóddá nőtte ki magát az utóbbi években. Nagyon sok a visszatérő játékos, de sokan akadnak akik bár minden ősszel beszerzik a FIFA legújabb epizódját, még nem alkották meg saját fantázia csapatukat. Ebben a cikksorozatban szeretnénk lehetőség szerint egyszerűen bemutatni a FUT alapjait és idő közben néhány apró finomságot mutatni a régi motorosoknak.

Annak idején a FIFA 09 kapcsán indult útjára, akkor még csak konzolon a FIFA Ultimate Team röviden FUT játékmód. Eleinte külön megvásárolható DLC-ként lehetett hozzájutni ehhez a ficsőrhöz. 2010 októbere óta azaz a FIFA 11 megjelenésével az alapjátékba építve ingyenesen elérhető az Ultimate Team. Ezzel egy olyan online lehetőséggel bővült az alapjáték amivel a játékosok létrehozhatták álomcsapatukat egy előre meghatározott adatbázisból. Leginkább az alapjátékban fellelhető “all-star” csapatokhoz érdemes hasonlítani az alapelvet. Természetesen ennél egy picit összetettebb a történet. Vágjunk is bele!

Ebben a cikkben a FUT világában előforduló alapfogalmakkal és egy új csapat indításával foglalkozunk. Fontos megjegyezni, hogy hivatalos magyar lokalizáció hiányában a játék során használt angol nyelvű szóösszetételekkel dolgozunk. Új klub indításakor kapunk egy 18 elemből álló teendői listát (“Manager Task Items”), ami végigvezet minket az alapvető beállításokon kezdéskor. Például itt adhatjuk meg csapatunk elnevezését is.

“FIFA Coin” és “FIFA Point”

Az alapjáték kedvelői is találkozhattak már ezzel a 2 fogalommal. Ugyanis az EAS FC boltban ezekért cserébe lehet vásárolni az alapjátékba is speciális mezeket, cipőket és labdákat. A FUT világában ezek jelentősége még erőteljesebb. “FIFA Coin”-hoz a játékot játszva, a virtuális rendszerben juthatunk hozzá. (pl. játékos kártya értékesítés, előremenetel, hűség) “FIFA Point” pedig valódi pénzért cserébe vásárolható. Azok az elemek amik “FIFA Point”-ért cserébe elérhetőek egy pici zöld pénz ikonnal jelöltek!

“Player Cards”

Öregebbeknek a kosaraskártya gyűjtéshez lehetne leginkább hasonlítani a FUT egyik alappillérét, ami a játékos kártyákra épül. Minden játékos aki bekerül az Ultimate Team adatbázisába egy kártyalapot kap. Így tarthatjuk nyilván a megszerzett és a megszerzendő játékosokat. A játékos káryták a legfontosabbak a FUT világában, mert ezek nélkül nem tudunk játszani. Ezeknek a lapoknak különböző tulajdonságai vannak, melyek befolyásolhatják az adott játékos teljesítményét vagy a csapatösszhangal való kapcsolatát. Az alapjátékban már megszokott módon, minden játékos egy 0 – 99 tartományban rendelkezik összértékkel (overall rating). Ehhez társul 6 attribútum, ami a különböző játékhelyzetekben elvárható teljesítményt értékeli szintén egy előbb említett skálán.

 • PAC – “pace” gyorsaság
 • SHO – “shooting” lövéspontosság
 • PAS – “passing” passzolás
 • DRI – “dribbling” labdavezetés
 • DEF – “defense” védekezés
 • PHY – “physicality” erőnlét

Ezek a képesség mutatók az alapjátékban már jólismert, a FIFA 17 esetében összesen 33 egyedi értékelési szempont alapján kerülnek kalkulálásra. Elvégre 33 értéket nehéz lenne szemléltetni egyetlen kártyalapon illetve méginkább megnehezítené a játékosok összehasonlítását. Szemfüles olvasóink (főleg akik tisztában vannak a FIFA játékosértékeléseivel az alapjátékban) biztosan felteszik a kérdést: mi a helyzet a kapusokkal? Jelenleg az Ultimate Team pontosan 2 fő kategóriába sorolja a játékos kártyákat. A már előbb említett “player card” magyarul mezőny játékos kártya (szándékosan nem direkt fordításban) és a “goalkeeper card” vagyis kapus káryta alkotja ezeket. Hálóőröknél egyértelmű módón más atribútumok alapján szemléljük a játékost.

 • DIV – “diving” vetődés
 • HAN – “handling” labdakezelés
 • KIC – “kicking” rúgáserősség, pontosság
 • REF – “reflexes” reakció idő
 • SPD – “speed” gyorsaság
 • POS – “positioning” helyezkedés

Egyes játékos kártyák az említett adatokon kívül, mégy egy plusz információval is rendelkezhetnek. Ez az úgynevezett “chemistry style” fül. Ebben a részben mélyebben nem foglalkozunk ezzel a roppant hasznos atribútummal. Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes tudni róla, hogy ez egy módosítható fül attól függően mely játékos képességekre szeretnénk koncentrálni. Veterán rajongók számára a FIFA STREET sorozatból megismert kiemelt képesség mutatókhoz hasonlít ez a funkció. Különböző beszédes fantázia nevek segítik pontosan mely területekre koncentrál a beállított funkció. Például “sniper” (mesterlövész) a jó lövéspontosságú csatár vagy a falként (“wall”) viselkedő védő. Erről tehát részletesebben a következő részben találkozunk. A türelmesebbek hagyják “Basic” módban vagy abban amivel kapják a kárytát.

Forrás: FUTHead

“Packs”

A játékmód története során sokféleképpen adódott lehetőségünk beszerezni az említett játékos kártyákat. Elvégre a FUT lényege egy olyan csapat felállítása amelyben az általunk preferált játékosok vannak a lehető legjobb összhangban. Sorozatos visszaélések, követhetetlen játékon kívüli tranzakciók miatt jelenleg a 2 képpen juthatunk bármilyen kártyához.

 • kártya pakkok nyitása során, ahol az adatbázisban szereplő játékos közül kerülnek be lapok
 • az úgynevezett “transfer market” segítségével, ahol FIFA Coin-ért cserébe licitálhatunk a kártyákra

Sajnos jelenleg az említett problémák miatt cserére, direkt eladásra és FIFA Coin valódi pénzért történő megvásárlására nincsen lehetőség. Magukat a csomagokat is a következő módon szerezhetjük be:

 • amikor új klubot indítunk a játékban úgynevezett “starter pack”-ot kapunk (bővebben lejebb)
 • a hivatalos FUT webes aplikációt használva különböző napi ajándékok formájában
 • “FUT draft” játékba csatlakozás alkalmával is garantált legalább egy pakk (“draft”-ról bővebben lejebb)
 • különböző bajnokságok győzteseként szintén ütheti a markunkat nagyértékű csomag
 • a FUT online boltban FIFA Coin vagy FIFA Point-ért cserébe

Ezek a csomagok a bennük előforduló minőségű káryták függvényében kategorizálhatóak. Kezdésnek elég a következőket szem előtt tartani:

 • “Free Pack” – ingyenes, nem FIFA Coinért cserébe vásárolt csomagok. Ide tartoznak az alapjáték különböző verzióihoz járó pakkok, a visszatérő FUT játékosoknak összerakott csomagok és az új szezon kezdésekor kapott “starter pack” is.
 • “Starter Pack” – egy mérkőzésre összesen 18 játékost vihetünk magunkal. Értelem szerűen 11 kezdőt és 7 cserét. Játék kezdetekor különösen kezdőként az alapjáték birtokában egyetlen kártyánk sincs. Ezért a rendszertől aztomatikusan kapunk egy kezdő csomagot amiben 18 olyan játékos szerepel akiket később nem értékesíthetünk a “transfer market”-en.
 • “Standard Packs” – ezekben a csomagokban Bronze, Silver és Gold kártyákat találunk. Mindhárom kategóriának létezik “prémium” változata is, ahol 1 garantált “rare” (ritka) kártya helyett 3-at kapunk. Ezekben a csomagokban egyébként összesen 12 lap szerepel beleértve a játékos és egyéb kártyákat.
 • “Promo Packs” – speciális kártyákat és összetételeket tartalmazó csomagok, melyek általában időszakosan és limitált mennyiségben érhetőek el.

“Other Cards”

Nem csupán játékosokat tartalmazó káryták léteznek a FUT világában. Ezekről részletesebben egy külön alkalommal foglalkozunk majd. Viszont kezdő játékosként ilyennel is találkozhatunk. Ezek a különböző játékosok képességeit befolyásolják illetve extra előnyöket is adhatnak (pl. FUT Draft Token).

“Transfer Market”

A fejlesztők nem rejtett szándéka volt a valós játékospiac lemodellezése. Az egyes csomagokban nyitott kártyákat értékesíthetjük itt az árverés szabályainak megfelelően. Illetve ez a játék egyik törzse, mivel itt specifikus játékosokhoz vagy speciális lapokhoz juthatunk hozzá. Kezdő játékosként erősen ajánlott a rendszer által ajánlott kezdő értéken felrakni a lapokat illetve az észszerüség határain belül licitálni egy-egy kiválasztott lapra. Az itt szerzett játékosok nem kerülnek autómatikusan a csapatba. “Send it to the active squad” gombal kell manuálisan beküldenünk az éppen aktuális keretbe.

“Squad”

Ha már összegyűjtöttük a számunkra megfelelő játékosokat (vagy legalábbis tettünk erőfeszítést erre), akkor ideje felállítanunk a csapatunkat. Lehetőség van a játékban több “squad” létrehozására, ahol a alappillérként a felállást (“formation”) kell megadnunk és következhet a játékosok beválogatása. 18 hely áll rendelkezésünkre, ami 11 kezdő és 7 cserejátékosból áll. Szakavatott FIFA veteránoknak nem ismeretlen ez a képernyő. Egy általános karrier módban is hasonló képpen lehet sáfárkodni a játékoskerettel. A legfőbb különbség talán a rögtön szembetűnő pókhálóban mutatkozik meg. Az egyes pozíciókat különböző színű vonalak kötik össze ezzel behálózva a formációt. Ezek a vonalak az egyes posztok közötti összhangot vizualizálják:

 • piros – elégtelen, nincs kapcsolat
 • sárga – közepes, 1 db egyezés a vizsgált szempontokban
 • zöld – kiváló, 2 db vagy több egyezés a vizsgált szempontokban

Ezeket a kapcsolatokat nevezzük “chemistry”-nek. Tulajdonképpen a játékosok közötti életszerű összhang. A viszgált szempontok pedig a következők:

 • nemzetiség
 • bajnokság / liga
 • klub

Értelem szerűen akik egy országból származnak, adott ligában játszanak vagy esetleg megegyező csapatban azok kapcsolódnak egymáshoz a színskála alapján jelzett szinteken. Kezdésnek érdemes szót ejteni a “Concept Squad”-ról ami lehetőséget ad a kísérletezésre olyan játékosokkal is akik nincsenek a birtokunkban. Miután kikísérleteztük a megfelelő összeállítást mehetünk vadászni a megfelelő játékosokra a “Transfer Market”-en.

“FUT Draft”

Ez egy teljesen különálló játékmód az Ultimate Team-en belül. Ezzel is öregbítve a játékmód komplexitását. Kezdő játékosként azért érdemes mindenképpen figyelembe venni ezt a lehetőséget, mert ezzel is lehetőségünk van kártya csomaghoz jutni. Első indításkor egy nagyon egyértelmű, interaktív oktató mód indul el ahol pillanatok alatt belekóstolhatunk hogyan is működik.

Drafthoz csatlakozáskor 15 000 FIFA Coin-t vagy 300 FIFA Point-ot kell fizetnünk illetve csomagnyitás útján nagyon ritkán ingyenes “Drat Token”-hez is juthatunk. Majd 23 játékosból álló csapatot állíthatunk össze. 11 kezdőjátékos, 7 csere és 5 tartalék illetve plusz 1 menedzser aki szintén hozzájárul a csapatösszhanghoz. Minden pozícióra 5 véletlenszerűen feldobott lapból választhatunk. Ezek főként “Starter Pack”-ből kerülnek ki, de akadhat egy-két pozícióra “Promo Pack” is. Például Xbox One játékosok számára “Legendary Pack”-ből is feldobhat lapokat egy pozícióra a gép. A feldobált lapokból különböző szempontok alapján válogathatunk, attól függően mire szeretnénk pontosan koncentrálni. Kezdésnek érdemes kísérletezni, de az első FUT Draft indítása előtt érdemes összerakni pár “Concept Squad”-ot illetve a csapatépítéssel foglalkozni.

A díjazás nagyon egyszerűen működik. Lejátszott mérkőzések eredményessége alapján, a teljes kampány végén kaphatjuk meg a díjakat. Ezek nagy értékű kártyacsomagok is lehetnek. Fontos kiemelni, hogy “draft”-ot is lehet egyjátékos módban (“Single Player”) és többjátékos módban (“Multi Player”) játszani. Természetesen ha nem online játszunk, akkor sokkal csekélyebbek a megszerezhető díjak (“reward”). Egyjátékos módban a nehézségi szint nem befolyásolja a “reward”-okat!

FUT 17 Web App

Végszó, további cikkek

Ezzel a csekély infomráció mennyiséggel mindenki képbe kerülhet a FIFA Ultimate Team egyre terjedelmesebb világával. Játék közben nagyon sokat tanulhat az ember és bár egy igen komplex rendszerről beszélünk menet közben sokminden egyértelmű. Cikksorozatunkban sorra vesszük a FUT egyes aspektusait és részletesebben beszélünk a “Chemistry” rendszerről, a megszerezhető kártyákról és a “Transfer Market” útvesztőiről.

Minden cikkünk az ismeretterjesztést hivatott szolgálni. Ha van bármi kiegészíteni valód, hozzászólásod, tipped a kezdőknek vagy kérdésed kedves olvasó: ne habozz és tedd fel a hírek alatti komment mezőbe vagy facebook-on.