FUT | Chemistry tippek

A FIFA Ultimate Team egyik erős tartóoszlopa az úgynevezett “chemistry”, ami döntően befolyásolhatja a csapat teljesítményét a mérkőzések során. Ebben a cikkben mindent megtudhattok ennek működéséről és hatásairól különböző helyzetekben.

Nagyon fontos az elején leszögeznünk, hogy hivatalos magyar lokalizáció hiányában az angol nyelvű, a játékban megjelenő fantázianeveket, címszavakat használjuk. Csapatépítéskor az egyéni kreativitás, a sportágról és annak résztvevőiről alkotott valós véleményeink is befolyásolják a végeredményt. Mivel az Ultimate Team adminisztrátorai folyamatosan figyelik az adatbázisban szereplő játékosok valós teljesítményeit, ezért interaktív módon ezek alakulásával is kalkulálhatunk. Például átigazolási időszak után úgynevezett “transfer card” formájában új lapok kerülnek kibocsájtásra, ahol a játékosok új klubjuk színeiben pompáznak.

“Team Chemistry”

Kezdő játékosként illetve keretépítésünk (squad) alapjaként érdemes ezt a mutatót elsődlegesen szem előtt tartanunk. Majd lépcsőzetesen haladva finomítani azt. A játék ezen eleme a kísérletezésen alapul. Összeállítás közben egy-egy játékost előfordulhat, hogy 2-3 pozíció között váltogatunk, majd inkább cserepadra küldjük.

A “Team Chemistry” egy 0 – 100-as skálán értékeli a csapatösszhangot. Elsődleges befolyásoló tényezője a játékosok közötti kapcsolat. Ezek jelenlegi állás szerint 3 szempont szerint csoportosíthatóak. Magától értetődően minél több teljesül ezek közül, annál nagyobb arányban járul hozzá a kialakított kapcsolat a “Team Chemistry”-hez.

 • nemzetiség
 • bajnokság / liga
 • klub

Ezeket grafikusan is nyomon követhetjük. A kiválasztott csapatfelálláshoz tartozó pozíciókat vonalak kötik össze. A vonalak színei pedig az említett szempontok alapján fenálló egyezések szerint változnak.

 • piros – nincs egyezés
 • sárga – 1 db egyezés
 • zöld – 2 db vagy annál több egyezés

Jogos lehet a kérdés, hogy csupa zöld kapcsolat esetén miért nem maximális a “Team Chemistry” mutató? Illetve olyan összeállításoknál, ahol sárga vagy piros kapcsolatok is akadnak, hogyan lehet mégis 100-as a “Team Chemistry”? Nos, ez az érték a következő szempontok alapján változik:

 • játékosok közötti kapcsolatok
 • a klubhoz rendelt menedzser kapcsolata a játékosokkal

“Individual Player Chemistry”

A “Chemistry” mutatók a csapat és a játékosok minél jobb teljesítményét hivatottak jelezni. Ezért kiemelten fontos az egyes játékosok önmagukkal szemben irányuló összhangja. Legegyszerűbb lépés ennek irányába szimplán az, hogy az egyes játékosokat az általuk preferált pozícióban játszatjuk. Például egy támadót nem rakunk középpályás vagy védekező posztra. Ennél egyel összetettebb a játékosok egyéni teljesítmények vizsgálata, illetve a specializálódás. Az úgynevezett “Chemistry Stlye” beállítással a játékos kártyákon pontosan ezt érhetjük el. Vizsgáljuk meg az adott pozícióba elhelyezett játékosunk egyéni képességeit. Ezek alapján döntsük el, mit szeretnénk tenni? A gyengébb értékeket felerősíteni vagy a már magasabbak mégjobban felhúzni. Erre a játékosokhoz rendelt speciális lapokkal is lehetőségünk van. Ezeket “Consumable” lapoknak nevezzük. Egy későbbi cikkünkben részletesen írunk majd. Mivel csupán 6 különböző szempont alapján tarthatjuk nyilván a FUT-ban szereplő játékosokat, hasznos lehet az EA által publikált, hivatalos táblázat, amely az alábbi linken érhető el. Ebben az szerepel, hogy maximális “Individual Player Chemistry” mellett (10-es skálán 10-es) a különböző “Chemistry Style” beállítások pontosan mely képességeket és milyen arányban érintik.

Kattints ide a táblázat megtekintéséhez!

“Chemistry in game”

Elsőként azt kell leszögezni, hogy a gondosan összeállított “chemistry” kizárólag a mérkőzés előtt beállítottak szerint lesz hatással a játékosokra, az összecsapás közben már mindegy milyen felállást állítunk be és miként cserélgetünk, az már nem befolyásolja a chemistry értékeket. A játékosok képességeire tehát nincs hatással a mérkőzes közben megszabott pozíciójuk. Ezek az értékek következő arányban alakulnak:

 • a kezdő 11 játékosai: 25% “Team Chemistry” és 75% “Individual Player Chemistry”
 • a cserepadon ülők pedig: 25% “Team Chemistry” és 75% egyéni játékos összhang 5 pontos értéken (tehát a maximálisan adható pont fele)

Ez azt jelenti, hogy a cserék ugyan részesülnek a csapat összhangból, de egyéni teljesítmény mutatójuk nem olyan arányban növekszik mintha a kezdő csapat részei lennének.

A következő egyenlet megmutatja, hogyan befolyásolja a “Chemistry” a játékos képeseket:

(Team Chemistry * 0.25) + ((Individual Player Chemistry*10)*0.75) = Chemistry Index

 • ha ez az érték 50-nél nagyobb, akkor a képességek növekednek maximum 99-ig
 • abban az esetben ha ez a mutató pontosan 50, akkor a játékos képességei nem változnak (az adatbázisban szereplő értéken maradnak)
 • legutolsó lehetőség pedig, ha 49 vagy annál kisebb a “Chemistry Index”, ekkor a képességek romlásnak indulak melynek minimum értéke 1 (nagyon szélsőséges esetben)

Lássunk tehát egy példát. Van egy játékosunk, aki a kezdő csapatba foglal helyet és 10 skálán a maximális 10-es “Individual Player Chemistry”-vel rendelkezik. A “Team Chemistry” ebben a példában szintén maximum, 100-as értéken áll.

(Team Chemistry * 0.25) + ((Individual Player Chemistry*10)*0.75) = Chemistry Index

(100 * 0.25) + ((10*10)*0.75) = 25 + 75 = 100 (99)

A fenti példa egy ugyanabban a csapatban működő, azonos tulajdonságokkal rendelkező cserejátékos tekintetében:

(Team Chemistry * 0.25) + ((Static Individual Player Chemistry*10)*0.75) = Chemistry Index

(100 * 0.25) + ((5*10)*0.75) = 25 + 37.5 = 62.5

Végszó, további cikkek

Amennyiben hozzászólásotok, kiegészítésetek vagy kérdésetek van a cikkel kapcsolatban ne habozzatok megosztani velünk a hír alatti komment mezőbe vagy Facebook oldalunk hasábjain illetve üzenetben. Mindenképpen folytatjuk kalandozásunkat a FUT világában!