FIFA 98: Road to World Cup

1997-et írtunk és csak 365 nap volt hátra a következő világbajnokságig, amikor megjelent a 98-as fémjelzésű FIFA, egy hangzatos alcímmel: Road to World Cup. Az Electronic Arts először élt a lehetőséggel, hogy futball szimulátorát a nagy betűs futballal igazán összeköthesse.

Az alapok persze megmaradtak, mégis volt egy tényező, ami először lépett be a játékba. Ez nem más, mint a FIFA, ugyanis a nemzetközi futballszövetség most először vette hivatalosan is a nevére a játékot. Ez egy kis dolognak tűnik a mostani játékosok számára, hiszen az intró előtt látható képen kívül nem igazán éreztetik a FIFA jelenlétét, azonban ez a lépés a FIFA-t a játékvilágon belül, igen komoly rangra emelte.

A játék lényegi része a meccs, illetve annak körülményei is alakultak. Összesen 11 bajnokságot, valamint a játék címében is jelzett Road to World Cup módot játszhattuk végig. A számokkal tovább játszva meg kell említenünk a következő adatot: a játékban az összes FIFA tag válogatottja szerepelt, azaz 173 ország válogatottja. Ezek után nehéz lehetett elégedetlenkedő szurkolót találni, aki nem játszhatott a kedvenceivel.

A játékmechanika ugyanaz volt, mint az előző évben. A 3D már-már alaptényező volt, ahogy a Motion Capture rendszer is egyre nagyobb teret kapott. A korábbi részben David Ginola segítségével felvett mozzanatokat itt is alkalmazták és bizonyos mértékig finomították. Ez a finomítás jelen van még a MI fejében is. Az EA alakított a gép „gondolkodásán”, így már egy magasabb nehézségi fokon a gép komoly kihívások elé tudta állítani a játékost. A játékosnak is kellett alkalmazkodnia, hiszen a les szabály is megjelenik, ezzel egy plusz realitás faktort adva a játéknak.

Ezeknek a változtatásoknak hála, végre nagyobb szerephez jutott a taktika, illetve a játékoso taktikai érzéke. A sorozatban, és a futball szimulátoroknál első alkalommal lehetett igazán mélyen belenyúlni a taktikába, illetve a játékosok szerkesztésbe. A mai FIFA játékokban ez már alapvető tényező, de akkor ez a lehetőség bőven forradalminak számított. A karakterek külső tulajdonságai, illetve képességei is alakíthatóak voltak, ezzel teljes szabadságot adva a játékosnak a számára megfelelő csapat „elkészítésében”. A taktikánkban meghatározhattuk a mentalitást, a felállást, de akár a komplett tartaléksorunkat is kiküldhettük egy meccsre, amit kevésbé éreztünk döntő fontosságúnak.

A bajnokságok közül egyértelműen kiemelkedett a Road to World Cup mód, ahol az 1998-as világbajnokság volt a cél. A játékban lévő 16 stadion komoly összecsapásoknak adott színteret, hiszen a válogatottak kidolgozottsága, illetve egymáshoz mért képességei teljesen reálisak. Értelemszerűen, a brazilokkal, vagy a későbbi győztes franciákkal könnyebb nekifogni ehhez a módhoz, mint Banglades, vagy Albánia válogatottjával (ne becsüljük le őket, de a legjobb játékosoknak is sok kihívást okozna a velük való játék).

A játékosok számára volt még egy igazán érdekes mód, amit talán a RTWC-nél is jobban szerettek, ez nem más, mint az Indoor Soccer, azaz a Teremfoci. A FIFA 97-ben debütáló mód népszerűsége tovább nőt a FIFA 98-ban. A játékos még mindig egy 4+1-es csapatot irányíthatott, ahol nyugodtan megmutathatta, hogy a kis csapatok játékosai is legalább úgy tudnak mandinerezni, ahogy a „nagyok”.

Persze, a játékélményt a megfelelő körülmények is meghatározzák. A grafikai motor minimális változáson esett át, főleg a játékosokra koncentrálva, ellenben a digitális nézőteret egy kicsit elhanyagolták. Ami azonban kimondottan erőssége lett a játéknak, az a zene. A FIFA98: RTWC hivatalos dalokat kapott, összesen hatot. A Blur által előadott főcímdal mellett egy Electric Skychurch, valamitn több Cristal Methode szám is hallható a játék menüjében. Ehhez a részhez köthetjük az első ilyen élményt, hiszen nem egy játékos a főcím alatt felcsendülő dalhoz köti a játékokat, illetve sokan így kapnak rá egy-egy nótára.

A Road to World Cupot a mai napig a legjobb részei közt emlegetik a FIFA sorozatnak. A korhoz mérten forradalmi újítások, a csapatok hihetetlen precizitású kidolgozása és mennyisége, valamint a VB mód és a teremfoci olyan tartalmat kínáltak a játékosnak, ami órákra a monitor elé vonzotta a gyanútlan játékost.