FIFA 18 | The Journey Hunter nélkül?

Nem olyan régen írtunk a FIFA 17 egyik rendhagyó játékmódja folytatásáról. Amit biztosan lehet tudni, hogy folytatódik az “utazás” a következő szezonban is. Szerkesztőségünkben ezért kedvet kaptunk a sztori újboli végigjátszására egy picit más szemmel. Ebben a cikkben kicsit blog jelleggel olvashatjátok tapasztalatainkat a végigjátszás során, illetve az is kiderül szerintünk Hunter felbukkanására mennyi esély lehet a folytatásban.

Muszáj felfednünk a “The Journey” kulcsfontosságú momentumait, amik betekintést nyújthatnak a folytatásba. Kezdjük ezért egy gyors összefoglalással, hogy mi történt eddig?

!ERŐSEN SPOILEREZETT CIKK!

Történetünk elején rögtön megismerkedünk az Adetomiwa Edun által alakított Alex Hunterrel és barátjával Gareth Walkerrel, akit Lewis Reeves kelt életre. A két jóbarát éppen egy vasárnapi bajnokságon vesz részt a londoni Clapham parkban. Ezek az úgynevezett “Sunday League” tornák gyakoriak az Egyesült Királyságban. A helyi közösségek hétvégente (leginkább vasárnap) kűzdenek meg egymással akár házi bajnokság keretein belül. Nos, egy ilyen esemény döntőjébe csöppenünk, amikor mérkőzés utáni döntetlen állás bűntetőrúgásokkal folytatódik. A partvonalon együtt izgul a Hunter család ahogyan a kis Alex nekiiramodik a kapunak, majd mivel nehéz megszokni az új tizenegyes rúgó rendszert kihagyja azt. Walker azonban habozás nélkül betalál és ezzel a fiúk nyerik meg a helyi bajnokságot. A család is kitörő örömmel figyeli a győzelmet. Az anyuka tehetséges, de nem elismert varrónőként szeretné fia sikeres jövőjét bebiztostani. Ezért minden figyelmét a veterán professzionális labdarúgó nagypapára (Jim Hunter) szegezi, akinek derülátó véleménye az unokája adottságairól kivált képp sokat számít. Jim a munkásosztály igazi nagyágyúja. Az 1968-69-es szezonban 22 gólt szerzett és karrierje csúcspontjaként az FA kupát is a kezében tarthatta. Egyedül a sérülése miatt visszavonult, a hivatásos labdarúgásból lecsúszott apát nem nyűgözik le a látottak. Számára sose lehet elég jó a csemete. Így az anyuka határozott javaslatára vissza is vonul a történet hátralévő részére. Akik viszont felfigyeltek Hunter és Walker kíváló labdajátékára, azok a hasonló eseményeket gyakran látogató “felderítők.” Ezért 10 évvel később a srácok a foci akadémia után azonnal egy válogatón találják magukat. Az “Exit Trial” néven futó eseményeket különböző szervezetek vagy akár labdarúgó klubok is szervezhetik. A fiúk most az előbbi kategóriába tartozó tesztsorozaton vesznek részt. Ide meghívást kaptak az angol első osztály felderítői is, akik által a legjobban teljesítők szerződéshez is juthatnak. A tini labdarúgó Alex es Gareth hamar beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, bekerülnek a legjobb 10 közé a válogatón és elkezdődik profi karrierjük.

Attól függően melyik csapatot preferáljuk amikor menedzserünk hosszú várakozás után beállít egy rakat ajánlattal ölthetjük magunkra a Premier Liga egyik legjobb klubjának mezét. A sztori során tulajdonképpen két fő karakterrel kell kiegyeznünk a siker érdekében. Sajnos a klub menedzserek csöndes háttér szereplőként tűnnek fel egy-egy alkalommal. De ezzel csak erősödik bennünk a csapatban elfoglalt jelentéktelen helyünk.

Elsőként Mr. Butler teszi tisztába az alapvető szabályokat: a legfontosabb a csapat kémiája és az edzéseken nyújtott maximális teljesítmény. Tehát Alex azonnal beleveti magát a kapcsolatépítésbe illetve az edzéseken is kitudjuk hozni belőle a maximumot. Így elég meggyőző teljesítmény kerül az asztalra a szezon előtti amerikai turnén történő szerepléshez. Persze szigorúan a kispadon, de első osztályon utazva! Az EuroFIFA Alex Hunter karaktere bal középpályásként lépett nagyapja nyomdokaiba. Ami a történetvezetés szempontjából igazán reálisan sült el. Gareth Walker egyszerű támadó pozíciót választott magának, amivel hamar bekerült a kezdőbe. Középpályásként pedig a sok kispadozás mellett a pályán eltöltött értékes, a mérkőzés végkimenetelét is befolyásoló teljesítmény abszolút meggyőzte a klub vezetését Hunter fejlődőképességéről. Ennek eredménye képpen kölcsön is adták egy másod osztályú csapatnak. Ez elég lesújtóan hangzik, mivel Walker a kezdőben gyűjti a tapasztalatait amíg Alex egy osztállyal lejjebb kerül. Hosszú távon ez mindenképpen kifizetődő, mivel jó képességeinek hála a kölcsönző csapatnál kulcs játékosként tekintenek rá. Garantált a kezdő 11-be a pozíció illetve a több játéklehetőség mellett gólokat is egyszerűbben szerezhet ezzel “nevet szerezve magának.”

Második mentorunk az elsőre kemény kötésű, ám annál nagyobb szívűbb Dino lesz. Nála a legfőbb hangsúly a csapategységen van. Minden olyan törekvésünk ami a csapat eredményessége felé irányul dupla jelentőséggel bír a kölcsönzőnknél eltöltött idő folyamán. Ezért hamar össze is barátkozunk Danny Williams-el, akit a válogatóról már jól ismerünk. Elég felvágósan gurult be városi terepjárójával lobogtatva élő szerződését. Ezen a pontot szintén sokat hozzá tett a történet realitásához, hogy bal középpályásként játszottunk. Néhány szép gól mellett nagyon sok assztisztot tudtunk adni Danny-nek, aki ezt barátságával jutalmazta. Hunter és Williams bomba biztos támadásokra képes ebben a felállásban.

A “The Journey” záró akkordjaként vissza hívnak minket eredeti klubunkba, hogy az idő közben jó pénzért a riválishoz igazolt Walker körmére nézhessünk. Mindenek előtt azért a jó öreg Butlert meg kell győznünk lojalitásunk felől, de ezzel nem lesz probléma. Kiegyensúlyozott teljesítmény mellett rögtön a kezdő 11-ben találjuk magunkat és kedvenc csapatunkat a Premier Liga élére vezethetjük a bajnokság végéig. Ezután pár gyors pacsi a nagypapa bőrbogyójára és jöhet az FA Kupa zsákolása is, ahol a nagy rivális Gareth Walkert és az őt pénzelő együttesét kell legyűrnünk. Hatalmas sikerrel zárul így a történet, mivel hősunk Alex Hunter rögtön dupláz első szezonjába (PL és FA Kupa). Szerencsére nagypapa életben marad a nagy izgalmak mellett. Jim hihetetlen büszke unokájára, mivel ő maga sajnos csak az FA Kupát tudhatta magáénak karrierje során. A szálakat még gyorsan elvarrják az írók egy apa-fia jelenettel, majd a nagy bejelentés: Alex Hunter meghívást kapott a válogatottba!

Elérkeztünk tehát a jövőbe tekintés rögös útjához, mit kaphatunk a FIFA 18-ban?

Összegyűjtöttünk pár logikus következtetést, de ha neked kedves olvasó szintén van véleményed erről ne habozz megosztani. Egy következő cikkben mindenképpen megemlítjük!

A mondanivaló alapján felkapják az első rész fonalát?
– Valószínűleg igen, mert a fent bemutatott történet a hivatásos labdarúgók kezdeti lépéseit mutatja be. Közben kihangsúlyozva a szakma és a sporttársak felé irányuló alázatot. Azonban a magánszektorban a játékos, mint egyéni sportoló van jelen. Aktuális klubja mellett képviselnie kell saját magát és gondoskodnia kell a fejlődéséről is. Elvégre ez a munkája. A válogatottban eltöltött idő teljesen más. Más az értékrend és a motiváció. Egy csak az erre a világra koncentrált folytatásra logikus esély van. De vannak bizonyos ellenpontok is. Sajnos az Európa Bajnokság liszenszét jelenleg nem az Electronic Arts birtokolja. Így csak a hitelesség rovására jelenhet meg az a történetben.

Szerződések miatt pörögnek tovább az események?
– Ahogyan az EA Canada fejlesztési ciklusait ismerhetik a veterán rajongók logikusan következtethetünk 2-4 évig terjedő ciklusra szóló szerződésekre a “The Journey” munkatársaival. A sikeresség mellett persze lehet számítani bővítésre, de nagy valószínűséggel egy évekre előre meghatározott folyamat szemlélői vagyunk. Egy VB válogatott szereplés mindenképpen kinéz Hunternek, illetve a klubjával is csatározni fog szerintünk. A visszajelzések miatt elképzelhető, hogy megkapjuk a teljes szezon végigjátszási lehetőségét is a történet alatt.

A “The Journey” közben szerzett képességek és meghozott döntések hatása?
– Erre nagyon kicsi az esély. Ugyan a Mass Effect egy kiváló példa erre, de a FIFA sorozat történelmében nem nagyon volt arra lehetőség, hogy az egyes részek között tovább örökítsünk tartalmakat. A történet közben hozott döntéseink érdemben nem befolyásolják az eseményeket, ezért azok biztosan nem kerülnek át a folytatásba. Hunter képességei öröklődhetnek, de ha a történet 1 évvel az előző események után folytatódik akkor elképzelhetőek nagyobb értékek is. Így nem lenne értelme továbbvinni a kiharcolt karakter értékeket.

Teljesen más vonal követése, esetleg Hunter nélkül?
– Abban az esetben, ha a fenti következtetések hibásak abszolút lehetséges ez a vonal. Akár a múltba is visszarepíthet minket az EA, amivel a liszensz problémák is megoldódhatnak. De kaphatunk egy teljesen új szemszögből közelítő történetet is, ahol nem egy labdarúgót hanem egy menedzsert irányíthatunk. Például egy régen szárnyaló legendás focista menedzsernek áll és visszaemlékezéseiből (amiket lejátszhatunk) bontakozik ki a történet a jelenben. Simán lehetséges, de mi inkább a fenti három esetre voksolunk.

Írjátok meg véleményeiteket a hír alatti komment mezőbe, facebook oldalunk hasábjain vagy privát üzenetben. Köszönjük, hogy elolvastátok ezt az igen hosszú cikket!