FIFA 15: Laptopot, de milyet?

Idén, pusztán csak egy évet várva, a PC-s játékosok is megkapják ugyanazt a motort, az Ignite Enginet, ami az új generációs konzolokra szánt FIFA 15-t is hajtja. 

A világunk egyre inkább mobilizálódik, mobiltelefonok, tabletek veszik át az uralmat a kommunikációs csatornák felett. Az asztali gépeket pedig kezdik leváltani a notebookok. Megkerülhetetlen a kérdés, amit az elmúlt héten már többször feltettetek nekünk: milyen laptopot vegyek a FIFA 15-höz?

fifa15_notebook

Laikusok számára a legfontosabb kérdés természetesen az ár lesz. Mivel nem szeretnénk egyik kereskedőt sem előnybe részesíteni, hisz tudjuk, mindig van olcsóbb, ezért kiemeltünk néhány típust az elterjedtebb gyártók kínálatából, amik remélhetőleg viszik majd a FIFA 15-t és az azokhoz tartozó körülbelüli árakat tüntetjük fel.

Először vegyük át pontról pontra, hogy milyen követelményeket támaszt gépünkkel szemben az Electronic Arts:

Processzor
Itt elég magasra tették a lécet, hiszen minimális követelményként, a 6 éves kora ellenére, egy elég erős felső-középkategóriás asztali chip lett megjelölve. Az óriásplakátokon hírdetett 150.000 forintos Pentium és Celeronokkal szerelt laptopok itt már valószínűleg el is véreztek. Mivel hordozható gépekről van szó, ahol az üzemidő sokkal hangsúlyosabb szerepet kap, mint egy asztali konfigurációnál, javasoljuk, hogy egy Ivy Bridge vagy Haswell kódnevű i5-ös vagy i7-es processzorral szerelt gépet válasszatok 2GHz feletti órajellel, vagy ezekkel ekvivalens AMD-s gépet.

Memória
A FIFA 15 minimálisan 4 giga RAM-ot követel, de mi azt tanácsoljuk, hogy ez a teljes gép árához képest annyira minimális tétel, és rengeteget dob a teljesítményén: nyugodtan vegyünk 8 gigával szereltet, ha hosszútávon gondolkodunk.

Videokártya
Itt sem aprózták el az igényeket, elég erős felsőkategóriás kártyát jelöltek meg, DirectX 11 támogatással, de ez ebben a szegmensben ma már alap. Ha a processzoroknál megjegyeztük, hogy mi az amire rá se nézzünk, itt is tegyük meg: a különböző integrált GPU-kat kerüljük el, ha játszani szeretnénk. Munkára (attól függ ugyan milyenre) már egész használhatóakat készít az Intel is, de azért ezek nem játékra vannak kitalálva, akármennyire próbálják nekünk bizonygatni.

Kijelző
Bár külön erre nem tér ki az EA, azonban érdemes egy kicsit elgondolkodni. Ha már játék, akkor 14-15” alá mi nem mennénk (de inkább 17”) és ez akár egy elég jó munkagép is lehet. Ugyanakkor nagyon sok gyártó elköveti azt a gyalázatot, hogy 1366×768-as kijelzőkkel szállítja az ekkora gépeket (viszonyításképp: jelen cikk szerzőjének ekkora van a 11”-os gépében). Ha spórolni akarunk, akkor ez egy nagyon jó fogási pont, azonban mi inkább vennénk egy 1440×900, vagy méginkább egy FullHD panellel szerelt gépet.

Látható, hogy nem aprózták el, de ez várható is volt. Tavaly jelezte az EA, hogy nagyon nagy lenne a gépigénye, ha a konzolos kijönne PC-re. A PC-s közönség lázadt, az eladások nem jöttek még annyira sem, mint egy évvel korábban, így az EA optimalizált, és már idén meglépte.

Akkor most jönne a fekete leves, megnézzük, hogy a fenti kritériumoknak milyen gépek felelhetnek meg és mennyiért.

Talán a legminőségibb gépeket PC piacon a Lenovo építi, az Y510p-hez 280-300 ezer forint környékén tudunk hozzájutni, ezért kapunk egy 2,5GHz-es i5-ös processzort, 8 GB RAM-ot és egy GeForce GT750M dedikált GPU-t, 2 GB VRAM-mal, mindezt egy 15”-os FullHD kijelzővel. Ennél olcsóbb megoldás a gyártónál maradva a G510. A videokártya azonos kategória, egy picivel gyengébb AMD, azonban itt bejöhet a nagyobb spórolás, a kijelző a már korábban említett 1366×768. Ezt a konfigurációt előtelepített Windowszal körülbelül 200 ezer forintért tudjátok elvinni a boltokból.
Az ASUS termékkínálatából a jónevű G56JR kódjelű gépet tudnánk ajánlani i7-es processzorral, FullHD kijelzővel és GTX 760M videokártyával, ezt 300 ezer forint körüli árért adják oda  kereskedők.
A DELL-nél adná magát az Alianware, de most inkább a minimumra koncentrálunk, Az Inspiron sorozatból az 5547 hasonló megoldás a Lenovo G510-éhez, 220-230 ezer forint körül i7-es processzorral, várhatóan ez is vinné a FIFA 15-t.
Természetesen a fent felsorolt gépekkel nem lesz tökéletes a minőség, de valószínűleg már élvezhető lesz. Azt sem állítjuk, hogy gyengébb gépeken nem működne, valószínűleg elindulna, csak kérdés milyen minőségben.

Fontos! Az ár nem minden! A konfigurációkra mindig figyeljetek! Minden laptop-kategóriának megvan a maga előnye és hátránya. Az igazán drága gépek, az üzleti, prémium gépek, vagy az ultrabookok nem arra lettek kitalálva, hogy játsszunk rajtunk. Nagyon jó gépek és az árukat tényleg megérik, de ennek ellenére a GPU-n általában spórolnak, így azokat integráltakkal szállítják. Persze lehet őket konfigurálni, de akkor már ott vagyunk árban, hogy egy Alianware játékra biztos jobban megéri.