FIFA 14: Karrier

Meglepő módon a GamesCom-on tartott sajtótájékoztató alkalmával David Rutter nem tért ki a karrier módot érintő változtatásokra. Ugyan április közepén a kiadó már közzétett jónéhány fotót és részletet erről a játékmódról, azonban Mi mégis úgy éreztük ideje lenne mégegyszer feleleveníteni mi vár minket idén a FIFA 14 menedzseri posztján. Egy biztos: idén sem bújhatunk a játékvezetők bőrébe.

Az alapfelállás szinte ugyanaz mint tavaly. Lehetünk menedzserek, játékosok vagy akár hálóőrök. Minden esetben ugyan az a képernyő fogad minket majd a játékmód betöltése után. Itt azonban a teljes menürendszer újratervezése miatt hatalmas látványbeli különbségek lesznek. A tavasszal publiált képek alapján egy sokkal letisztultabb és első ránézésre egyszerűbben kezelhető rendszert kapunk. Az interneten elterjedt vélemények alapján az Ultimate Team módot vették alapul a fejlsztők a felépítésben. 

Klub csapatok és nemzeti válogatottak

Ebben az évben is két csapat útját egyengethetjük. Elsődlegesen az általunk kiválasztott klub vezetői posztját foglalhatjuk el a jól megszokott módon, majd teljesítményünkhöz mérten kaphatunk meghívást egy nemzeti gárda menedzseri posztjára. Az újratervezett menürendszer lehetővé teszi majd az egyszerűbb váltást a két csapat taktikai képrenyője között. Illetve a válogatottal kapcsolatos funkciók is egy-egy kattintással elérhetőek lesznek a megfelelő menüpontra klikkelve. Ezáltal egy sokkal átláthatóbb és követhetőbb felületet kapunk.

Játékos értékelés és transzfer

Sokak számára talán zavaró lehet majd, hogy a FIFA 14 karrier módjának játékos transzfer funkciójában nem lesznek láthatóak az egyes játékosok “overall” értékei. Ennek legfőbb oka a megfelelő játékos kiválasztásának megkönnyítése és az esetleges csalódás elkerülése. Az előző részekben ugyanis sokkal szembetűnőbbek voltak a magasabb pontszámmal rendelkező játékosok. Ezért akarva, akaratlanul háttérbe szorultak a fejlődésre vagy az adott posztra vonatkozó képességek. Idén ugyanis hatalmas hangsúlyt kapnak majd az egyes játékosok különbőző képességei, mint a gyorsaság, labdakezelés, állóképesség stb. Ha különböző poszton szeretnénk játszatni valakit, akkor az egyes képességeit figyelembe véve előnyt kovácsolhatunk majd. Például egy gyors csatár hátvédkébt alkalmazva biztosan feltudja venni a versenyt az ellenfél támadóival.

Pénzügyek

A karrier mód egyik leglényegesebb eleme a megfelelő anyagi háttér megteremtése. Sajnálatos módon idén sem térnek vissza a jegyárak vagy a stadion fejlesztések. Viszont sokkal több lehetőségünk lesz a csapat befektetőitől a pénzszerzésre. Ha jól teljesítünk az egyes mérkőzéseken, vagy sztár játékosokat igazolunk a csapatba jobban megnyílnak majd a pénztárcák. Ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a költekezés és kiváló teljesítmény között egy csapásra a leggazdagabbak között jegyeznek majd minket.

Technikai háttér

Egy ideje már szinte minden FIFA epizód karrier módjában talákozhatunk a szimuláció problémájával. Amikor a játék szinte lefagy a napok múlásával és a néha indokolatlanul sok számítási feladattal. Nyilván valóan a karrier módban egy kis virtuális univerzum működik, ahol a különböző csapatok lépéseit is nyomonkövethetjük. Viszont a játék egyik nagy gyenge pontja volt az előzp részekben a menürendszer akadozása és a fagyás veszélye a napok átugrásánál. A FIFA 14-ben egyenlőre a megjelent videók alapján erre nem lesz példa. Azonban szinte alig vátjuk, hogy magunk is kipróbálhassuk a megújult környezetet.

 

Amennyiben egyéb kérdésetek vagy esetleg véleményetek van a karrier móddal vagy a FIFA 14-el kapcsolatban, ne habozzatok! Kommenteljetek a cikk alá vagy írjatok nekünk facebook oldalunkon.