FIFA 13: Karrier mód újdonságok

A Karrier mód a FIFA sorozat egyik, ha nem a legnépszerűbb játékmódja ezt bátran kijelenthetjük. Rengetegen játsszák szerte az egész világon és a fiataloktól az idősekig mindenkit odaragaszt a képernyő elé. Nem csoda tehát, hogy mindig nagy rejtély övezi. Idén sem volt ez másképp, de vajon sikerül-e most is eleget tenni a FIFA kedvelők igényeinek ?

Minden bizonnyal, hiszen régóta várva várt újdonságokkal rukkoltak elő a fejlesztők. De mik is ezek az újdonságok? Kapaszkodjatok meg, hiszen a fiúk elintézték, hogy az új FIFA Karrier módjában immáron szövetségi kapitányként is irányíthassátok kedvenc nemzeti tizenegyeteket. Ahhoz azonban, hogy ajánlatot kapj, megfelelő hírnévvel kell rendelkezned úgyan úgy mint a valóságban, akárkit nem hívnak meg szövetségi kapitánynak. Ezzel párhuzamosan természetesen az ajánlatok minősége is arányosan változik, tehát minél nagyobb a nevetek managerként, annál erősebb nemzeti csapatoktól kaphattok ajánlatot. Befolyásolja még az ajánlatokat az edző nemzetisége és a liga amiben edzősködik, szóval húzzatok bele srácok, Egervári sem marad örökké fiatal.

Emellett a sajtó sem marad csendes, mivel állásotok elfoglalását 1 hét sajtóvisszhang előzi majd meg. Ha még mindig nem lenne elég életszerű, a keret összeállítása természetesen az adott nemzetiség összes játékosából lehetséges, amelyre barátságos mérkőzés előtt 1 hét, tornák előtt pedig 1 hónap áll rendelkezésetekre. Szerencsére ahhoz, hogy elfogadjatok egy szövetségi kapitányi címet, nem kell felmondanotok addigi klubotoknál, mert párhuzamosan is irányíthatják a két csapatot.

Ahogy arról egy korábbi cikkben már olvashattatok, a kommentálás terén is hatalmas újításnak lehetünk szem- és fültanúi, ugyanis a brit Alan Mcinally és Geoff Shreeves kommentátor páros – már ha őket választjuk – friss eseményekkel köszönnek be mérkőzéseink közben, amivel még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik nekik a már amúgy is fergeteges mérkőzéseinket. A páros beszámol a párhuzamosan futó mérkőzések esetleges góljairól, lapjairól vagy esetleg tizenegyeseiről, de ezt az opciót mérkőzés előtt ki is tudjátok kapcsolni

“Légy profi”-ként sem fogtok unatkozni a Karrier módban és erre több fantasztikus újdonság nyújt garanciát. Miután kiválasztjátok játékosotokat – legyen az Virtuális Profi vagy igazi játékos – edzőtök több célt fog nektek kitűzni amit egy szezonon belül teljesítenetek kell. Természetesen a kitűzött célok az alapján változnak, hogy milyen típusú játékost választotok (kapust,védőt,középpályást,csatárt). Mindezek mellett 4 mérkőzésenként is kaptok majd feladatokat, amelyre annál több pontot fogtok kapni, minél nehezebb ellenfelek ellen kell azokat teljesíteni. Ha játékosod boldogtalan immáron megkérheted klubodat, hogy tegyen átigazolási listára vagy adjon kölcsönbe, hogy több játéklehetőséghez juthass. Azonban ha alacsony besorolású játékosként nagyobb klubba igazolsz, számítanod kell rá, hogy nem férsz majd be a kezdő tizenegybe. És, hogy mindez még élethűbb legyen, edződ a korábbi FIFA-kal ellentétben most már le is cserélhet ha fáradt vagy, vagy éppen rosszul játszol. Végül ha elfogyott a szusz, vissza is vonulhattok és edzőként folytathatjátok pályafutásotokat.

Szerintem most össze is tehetitek a kezeteket és hálát mondhattok, hiszen nem titok, jövőre megvalósul az amire már régóta várunk. A FIFA 13 Karrier módjában immáron megszűnnek a kötöttségek és a Manager Irodának köszönhetően szezon közben is figyelhetitek manageretekkel a lehetséges állásokat és akár félidőben is válthattok csapatot. Mi több, managerünk immáron a pálya mellett osztogathatja az utasításokat, amit azonban egy könnyed gombnyomással ki is kapcsolhattok (Ki tenne ilyet?) .

Az átigazolási tárgyalásokat sem hagyták érintetlenül a fejlesztők, sőt mostantól egy új rendszer köszön vissza a képernyőn. A következő idényben immáron az átigazolás is élethűvé válik. A cserére ajánlott játékosok mellett immáron pénzt is ajánlhattok, ami még igazságosabbá teszi az átigazolásokat és ha ez még nem lenne elég, feltételeket is szabhattok a szerződésben. Egy játékos kölcsönadásakor meghatározhatjátok a végső kivásárlási árat ami a kölcsönszerződés lejártakor fizetendő. Ha azonban ti kaptok ajánlatot, most már ellenajánlatot is tehettek, ha még több pénzt szeretnétek játékosaitokért.

A tárgyalások során a legfelsőbb vezető tanácsokkal lát el, amire szükség is lesz majd, hiszen szerződésajánlatkor meghatározhatjátok, hogy milyen szerepet szántok majd az igazolt játékosnak – (Mellőzött, Fontos, Jövő csillaga), ami nagyban befolyásolja majd döntését. Az új rendszer mostmár nagyban megnehezíti dolgotokat, hiszen nem igazolhattok csak úgy. A procedúrát előbb egy érdeklődés előzi meg, amikor is megtudhatjátok, hogy kivásárolható-e a játékos vagy, hogy mennyit akar érte a klubja. Valamint, hogy a gazdasági részekről is ejtsünk pár szót, egy új beállításként szerepel majd a Költségvetési Szigor, amely megszabja, hogy a vásárolt játékos árának hány százaléka fog visszafolyni a klubod számlájába.

Ennyivel még nincs vége. Apróbb újításként szerepel, hogy immáron a médiahírekre kattintva is tudtok licitálni a játékosokra; Egy vadonat új SkySports hírcsík köszön vissza képernyő alján, szolgáltatva a frissebbnél frissebb híreket; Karrier módotok során virtuális profitok megjelenését is változtathatjátok most már. Nyugalom, a sok újdonságot egy minden részletre kitérő tutorial fog bemutatni a játék elején.

Abban biztosak lehetünk, hogy nem fogunk unatkozni és ismét sok kívánságot teljesített nekünk az EA csapata. Köszönet nekik ! Remélem mindenki kedvet kapott a játékhoz és tülkön ülve várja az új FIFA-t, de ahogy mondani szokás “evés közben jön meg az étvágy”. Csak győzzük kivárni.