FIFA 13: Játék közben

A demó verzió alapján picit csökkentek az elvárások sokak szemében, hiszen sem grafikai szinten, sem pedig a beígért játékmenetbéli változtatások szempontjából nem adott többet az ingyenesen kipróbálható verzió elődeinél. Ezt a kiadó a demó változat alapjául szolgáló, a játék egy előző verziójával magyarázza. Nos, a legnagyobb rajongókat úgy sem lehet eltántorítani a frissítéstől.

 

Hatalmas izgalommal helyeztük be a lemezt szeptember 28-án a PlayStation 3 konzolunkba. A játék egyáltalán nem szokványos módon rögtön felhívta a figyelmet a PlayStation Move támogatásra. Azoknak akik rögtön beleszeretnének lendülni a poligonfociba ez talán zavaró lehet. Kis kampány után tehát felcsendült az “EA SPORTS It’s in the game. ” legendás mondat, mellyel kezdetét vette a 2012/13-as szezon. Maga a bevezető a FIFA 2003-as verziójára hajaz, egy rövid kis bejátszásban, egy valós labda hálóba juttatását láthatjuk.

Szembetűnő különbségek…

A menü érezhetően gyorsabb és sokkal összeszedettebb lett. Indítás után nem az arénában találjuk magunkat, hanem rögtön kezdhetjük is a játékot. Ergonómiailag szinte ujjakat simogató ahogyan átlendülhetünk az egyes menüpontokon. Még a legkacinfántosabb funkciókat is néhány egyszerű lépésból elérhetjük kontrollerünk segítségével. Külön üröm az örömben, hogy idén is átemelhetjük egyéni taktikáinkat, csapatfelállásunkat és egyéb beállításainkat a játékba, illetve tapasztalati pontjaink sem nullázódnak le. Egyedül a karrier módot nem folytathatjuk. Egyetlen negatívum az új menürendszerrel kapcsolatban a viszonylag alacsony kontraszt különbség a háttér és a menüpontok között. Főleg fáradt szemeknek ez picit zavaró lehet.


Hol is van a “Kick Off”?

Elindítva a játékot rögtön egy barátságos mérkőzést szeretnénk lejátszani, de sehol nem találjuk ezt a menüpontot! Idén a “MatchDay” funkció tölti be ezt a szerepet, ahol (amennyiben az EAFC szerverei elérhetőek) a játék automatikusan frissíti a csapatkereteket és egyes játékosok pillanatnyi teljesítményét is. Ezt az előző részekben debütált Live Season funkcióhoz hasonlóan piros illetve zöld nyilakkal jelzi számunkra a program. Alapvetően az érintett csapattagok értékelése változik meg az adott mérkőzésre vonatkozóan. Idén viszont nem feltétlen ez a játékmód szolgáltatja a “gyors mérkőzések” lehetőségét. Az úgynevezett “Live Fixtures” menüpontra navigálva az éppen aktuális mérkőzéseket játszhatjuk le előre, vagy újra. Miután kiválasztjuk a hozzánk közelálló csapatot, a szerverről elérhetővé válik 4 olyan mérkőzés, amelyre a közelmúltban vagy jövőben kerül sor. Ezáltal szinte pillanatok alatt a játékban is találhatjuk magunkat a nagy rangadókat játszva!

Bemelegítés

Hatalmas újdonságnak számított, amikor a FIFA 10 töltőképernyő nélkül került a boltok polcaira. Egy színes csúszka követése helyett, az általunk irányított csapat egy játékosával lövöldözhettünk kapura a mérkőzésre várva. Ezt a FIFA 13-ban még magasabb szintre emelte az EA SPORTS kanadai fejlesztőcsapata. Szórakoztató űgyességi játékokat végrehajtva válhatunk a játék igazi mestereivé. Ezek a labdavezetéstől egészen a távoli lövésekig mindent lefednek, ami az irányítással kapcsolatos. Sok-sok esetben annyira ötletes feladatokat találtak ki a készítők, hogy a mérkőzés előtt akár órákig elveszhetünk a minijátékok álta nyújtott kihívásokba.

Tipp: ez a funkció a főmenüből is elérhető. Három szintet teljesíthetunk minden kihívásban (Bronz, Ezüst, Arany), melyek külön nehézségi fokozatot jelölnek. Ha teljesítjük a megadott kvótát, akkor továbbjutunk a következő szintre.

Köszöntjük a nézőket a helyszínről…

Idén a hírekkel ellentétben ismét Hajdú B. István és Faragó Richárd köszönti a nézőket. Harmadik számú kommentáror nem hallható a mérkőzések közben. Az angol nyelvű változatban, egyedül a karrier mód mérkőzés utáni képernyőjén csendül fel egy új hang, aki közli velünk a többi mérkőzés eredményét. Magyar vonatkozásban Majka papa orgánumát élvezhetik azok, akik az Ultimate Team titkait szeretnék megismerni.

Minden évben az első mérkőzések során nincs olyan veterán FIFA rajongó aki ne nézné végig a bevonulás animációit. A fejlesztők idén tényleg kitettek magukért. Bár még mindig van mit csiszolni a körítésen, idén rendőrsorfal vigyáz a játékosok biztonságára és a sajtó képviselőit is láthatjuk kezdőrugás előtt. Hosszú idő után visszatért a pénzfeldobás is a repertoárba illetve hatalmas meglepetésre a negyedig játékvezető is tiszteletét teszi a pályán.

Igazi, élő környezet…

Bár a FIFA 13-ban leginkább a zöld füvet látjuk majd egy-egy gólörömmel megszakítva, a környezetre is érdemes lesz odafigyelnünk. A közösnég továbbra is az úthenger áldozatává vált, de ez a kezdetektől így van. A pálya szélén azonban láthatjuk a melegítő játékosokat és a csapatért izguló mestereket is. Maguk a rendőrök és a fotósok is mozgoldónak, ezzel egy sokkal élettel telibb atmoszférát kölcsönözve ennek a nagyszerű videójátéknak. Csere közben a már említett negyedik játékvezető is feltűnik tábláját tartva és az első hét tapasztalatai alapján sokkal változatosabb csere animációkat láthatunk.

Tipp: cserék előtt a kamera általában azt a játékost mutatja aki kispadra gyalogolhat. Ilyenkor nem mindig tudjuk továbbléptetni a játékot, mert megkell várni amíg betöltődik a cserejátékos modellje.

Karrier Mód

Ez a FIFA sorozat legnépszerűbb játékmódja, amikor akár játékosként, akár edzőként küzdhetünk végig egy egész szezont az általunk választott bajnokságban. Vizuális szempontból nem sok változás történt. Szerződés aláírásakor mozog a toll és bevési nevünket a pontozott vonalra. A játékoskereskedelembe történt egyedül számottevő változás. Mostmár mi is emelhetjük az árat, ha egy játékosunkért epedeznek riválisaink. Részletekbe menőleg csak néhány idény után tudunk majd nyilatkozni.

Nagyon sokan kérték és az EA SPORTS hallgatott az imákra. A FIFA 13-ban, az egész sorozat történelmében először irányíthatunk nemzeti csapatot a karrier módban. Ha sikeresek vagyunk, több labdarúgó nemzet is ajánlatot tehet nekünk. Ezek a mérkőzések részeivé válnak a naptárunknak. Így nem fogunk kiesni a ritmusból. Csupán számon kell tartanunk a hozzánk kiosztott válogatott ügyeit is. Itt természetesen igazolni nem tudunk, csak a kezdő csapatot rakhatjuk össze. Sérülés és eltiltás a klubmérkőzések alapján szintén megjelenik ebben a funkcióban is. Minden ilyen mérkőzést megelőzően természetesen be kell hívnunk a válogatottba az általunk méltónak tartott játékosokat. Ez már csak hab a tortán!

Tipp: ügyesen kell kiválasztani a nehézségi fokozatot. Ha idény közben visszaváltunk, akkor nem kapunk tapasztalati pontokat az online ranglistában. Nem javalott felcsigázni a kedélyeket sem. Egy-egy rossz szó az ellenfél menedzseréről, még a bírót is befolyásolhatja!

 

Játékmenet

A FIFA 13 minden kétséget kizáróan az egyenlőség játéka. A továbbfejlesztett támadó inteligencia és a már mesterien működő védekezés tökéletes egyelét képezi a valósághű szimulációnak. Valamivel nehezebb is lett ezáltal a kapuratörés, mivel sokkal inkább a csapattársak helyezkedésére kell koncentrálnunk, akik igazán okosan keresik a réseket a védelmen. Az impact engine összes szembetűnő hibája is javítva lett. Idén nem csókolóznak majd a játékosok a pályán, viszont egy-egy keményebb belépő után bizony fűbeharaphatnak páran. Online játékoknál a sérülések és a kezezés is kikapcsolt állapotban vannak, de ez nem jelenti azt, hogy az offline mérkőzések alatt ne működnének ezek valósághűen. Bár a kezezés még ígyis néha túl sokszor előfordul egy-egy mérkőzésen (6/10 alkalommal).

Összesítés

Az EA SPORTS FIFA 13 egy forradalmi részét képezi a sorozatnak. Soha nem látott vizuális elemek és szinte tökéletes játékmenet jellemzi a játékot. Minden idők legjobb FIFA játékával van dolgunk és izgulhatunk mit hoz majd a jövő. Mindenkinek kötelező darab.